Jeugdbewegingen laten opdraaien voor kosten reddingsactie is 'te kort door de bocht'

26/06/17 om 16:11 - Bijgewerkt om 16:10

Scouts en Gidsen Vlaanderen begrijpt wel de publieke verontwaardiging na het incident in Oostende dit weekend, waarbij kinderen van de Gentse Chiro in de problemen raakten omdat ze zwommen in een onbewaakte zone.

Jeugdbewegingen laten opdraaien voor kosten reddingsactie is 'te kort door de bocht'

De factuur voor de hulpoperatie doorschuiven naar de jeugdbeweging, zoals gouverneur Carl Decaluwé voorstelt, vinden ze echter 'te kort door de bocht'. Ook Chirojeugd Vlaanderen benadrukt maandag dat de jongeren "ter goeder trouw hebben gehandeld".

De reddingsdiensten moesten zondag in Oostende massaal uitrukken om dertien kinderen van de Gentse Chiro uit het water te redden. De groep was gaan zwemmen in een onbewaakte zone en kwam door de hevige stroming in moeilijkheden. De leiding zou de rode vlag niet gezien hebben en ging er, omdat er al mensen aan het zwemmen waren, van uit dat er wel mocht gezwommen worden.

Gouverneur Carl Decaluwé noemde maandag in Het Nieuwsblad een en ander 'levensgevaarlijk' en 'een totaal gebrek aan verantwoordelijkheid van de leiding'. Hij pleitte ervoor de factuur van de hulpverlening door te sturen naar de jeugdbeweging.

"Wij begrijpen de publieke verontwaardiging. De jeugdleiding heeft toezicht- en organisatieplicht en is daar onzorgvuldig mee omgesprongen. Ze moeten daarvoor worden terechtgewezen", zegt Jan Van Reusel, van Scouts en Gidsen Vlaanderen. De factuur doorschuiven naar de jeugdbewegingen vindt hij echter te kort door de bocht. "Dit zijn jongeren die vrijwillig hun engagement tonen. Ze hebben in hun jeugdig enthousiasme een inschattingsfout gemaakt. Het is in elk geval niet zo dat ze ter kwader trouw hebben gehandeld. Ik vind dat we een zekere mildheid aan de dag moeten leggen en moeten blijven vertrouwen in de goodwill van de leiding."

Een zelfde discours bij Chiro Vlaanderen. "Het zou een spijtige zaak zijn, mocht de factuur worden doorgeschoven voor dit voorval. De jongeren hebben ter goeder trouw gehandeld. Ze hebben al het mogelijke gedaan om de kinderen uit het water te halen", zegt Erwin Cools, directeur van Chiro Vlaanderen. Die gaat haar leden er nogmaals op wijzen om de voorschriften na te leven en hun gezond verstand te gebruiken.

(BELGA)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!