Jaar cel voor schijnzelfstandigheid na dodelijke explosie in Oostende

© (Foto DJ)
Redactie KW

Een aannemer uit Schelle heeft een jaar effectieve celstraf gekregen omdat hij werkte met schijnzelfstandigen. Dit kwam aan het licht nadat een van zijn medewerkers omkwam bij een gasexplosie in Oostende.

Op 22 april 2016 kwam een Bulgaarse man om het leven bij een zwaar arbeidsongeval in de Boekareststraat in Oostende. De man was op het dak van een appartement roofing aan het plaatsen toen de gasfles van zijn brander plots explodeerde. De klap was zo hevig dat de man van de stelling werd geblazen en zes verdiepingen naar beneden stortte. Hij belandde op een geparkeerde wagen en stierf ter plaatse.

Het onderzoek wees uit dat de man samen met de vier andere Bulgaren op de werf werkten voor het intussen failliete aannemingsbedrijf van beklaagde Ismael S. (48) in Schelle. Ze werden geronseld via het bedrijf van medebeklaagde Zaharieva A. (45) uit Gent. Ook haar bedrijf is intussen failliet. De mannen waren door A. en S. in het statuut van schijnzelfstandigheid gedwongen. Op papier waren ze vennoten van het bedrijf van Ismael S., maar in de praktijk waren ze gewone werknemers die zijn instructies volgden.

De rechter veroordeelde S. tot een jaar effectieve celstraf en een effectieve geldboete van 18.000 euro. De man kwam niet opdagen voor zijn proces. Zaharieva A. kreeg een jaar gevangenisstraf met uitstel en een geldboete van 64.800 euro, waarvan een derde effectief. Het bedrijf van S. werd veroordeeld tot een geldboete van 90.000 euro, waarvan de helft met uitstel. Voor het dodelijk ongeval zelf werden A. en S. niet gedagvaard. “Er werden op de werf kleine gebreken vastgesteld, maar die konden niet in oorzakelijk verband worden gebracht met de explosie”, stelde arbeidsauditeur Filiep De Ketelaere daar eerder over. “Het lek in de gasfles kon met andere woorden niet voorkomen worden.”

(AF – Foto DJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier