Interview werfdirecteur AZ Delta: “Door storm voorlopig maar 25 van de 100 arbeiders aan de slag”

Geteisterde werfkraan op werf AZ Delta in Roeselare.
Redactie KW

Twee kranen tegen de grond, twee andere onbruikbaar. De gevolgen van de zware storm laten zich zwaar voelen op de werf van het nieuwe ziekenhuis AZ Delta in Roeselare.

Herman Annaert, bedrijfskundig directeur van AZ Delta over de gevolgen van de storm voor de werf langs de rijksweg in Roeselare.

“Omstreeks 21 uur zaterdagavond vernam ik van de werfverantwoordelijke van de tijdelijke handelsvereniging Van Laere – De Nul dat 2 van de 6 torenkranen op de bouwwerf van AZ Delta in Oekene als gevolg van het hevige onweer omgewaaid waren”, aldus Herman Annaert.

Blikseminslag

“Er was onzekerheid over de stabiliteit van een derde kraan. Zaterdagavond gebeurde er een eerste inspectie door de kraanfirma en toen bleek dat die derde kraan niet onmiddellijk een gevaar vormde en zo mocht blijven staan. Zondagmorgen volgde een gedetailleerde inspectie en men besloot de 3de kraan tijdelijk extra te beveiligen met nog enkele voetplaten. Meer dan waarschijnlijk gebeurt er vandaag maandag nog een inspectie en zal die derde kraan moeten herplaatst worden. Op een vierde kraan is de bliksem ingeslagen. Op vandaag is de situatie zo dat er van de 6 kranen, maar 2 meer bruikbaar zijn, met het gevolg dat van de 100 arbeiders die deze week op de werf voorzien waren, er maar 25 aan het werk zullen blijven.”

Volgens Herman Annaert is het nu nog moeilijk in te schatten wat de totale gevolgen van die ravage zullen zijn. “Een vertraging van de werken van een 2 à 3-tal weken is mogtelijk. De 2 omgevallen kranen zijn zo goed als ‘total loss’ en niet meer te recupereren.”

Gelukkig geen gewonden

Volgens Herman Annaert zullen de 75 arbeiders die voorlopig niet meer op de werf van AZ Delta aan de slag kunnen, niet technisch werkloos zijn, maar op andere werven ingezet worden.

“Zaterdagavond waren tijdens de storm een beperkt aantal werknemers trouwens op het bouwterrein aanwezig. Het zijn Poolse arbeiders die daar in containers logeren en de ravage meemaakten.”

Vertraging wordt ingehaald

De schade op de werf zijn volgens Herman Annaert gelukkig nog beperkt. “In de totaliteit van de werken zal die vertraging ingehaald worden. Voor AZ Delta is het belangrijkste dat er bij dit incident geen gewonden vielen en dat heeft alleen maar te maken met het tijdstip van het ongeval. Was een dergelijk onweer op een gewone werkdag gebeurd, dan had dit heel andere gevolgen kunnen gehad hebben.”

Dat de kranen niet veilig genoeg geplaatst werden, spreekt Herman Annaert tegen. “De grote schade die het onweer aan woningen in de omgeving veroorzaakte, bewijst dat een dergelijke ravage niet te voorzien was.”

(IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier