Infrabel wijst wielrenners en fietsers op gevaar overweg

© BELGA
Redactie KW

‘Samen sterk voor jouw veiligheid’. Met die slogan trekt treinnetbeheerder Infrabel, in samenwerking met de spoorwegpolitie, Belgian Cycling en wielerorganisaties, naar wielrenners en fietsers om hen te wijzen op de gevaren aan overwegen.

De campagne is voorgesteld in Harelbeke, kort voor het startschot van de wedstrijd E3 Harelbeke. De beelden waarbij wielrenners tijdens de klassieker Parijs – Roubaix onder de slagbomen duiken en ei zo na een aanstormende trein ontwijken, branden nog altijd op het netvlies. Infrabel wil, aan de start van de Heilige Wielerweek en het fietsseizoen, iedereen nog eens wijzen op de gevaren. In 2016 vielen nog vier doden aan een overweg.

Trein altijd voorrang

In 2015 liep er al eens een campagne met wielrenners die waarschuwen voor de gevaren aan een overweg. Nu wordt de campagne benaderd vanuit de inspanningen die gepaard gaan met de organisatie van wielerwedstrijden. Organisatoren proberen overwegen te vermijden, maar vaak is dat niet mogelijk. Dan werken Infrabel, de spoorwegpolitie en de organisatoren nauw samen om die doortocht zo vlot mogelijk te laten passeren. De basisregel is dat de trein altijd voorrang heeft. Enkel in volle finale of uiterste nood kan een trein even halt houden. Infrabel maakt nauwe veiligheidsafspraken met de organisatoren, die op hun beurt de ploegleiders briefen. De organisatoren hebben ook altijd een alternatieve route voor de hand mochten er problemen zijn aan een overweg.

De campagne gaat echter veel breder dan wielerwedstrijden en wielrenners, maar Infrabel vindt in de koers een dankbare partner om de boodschap duidelijk te maken. Met de slogan ‘Samen sterk voor jouw veiligheid’ en een nieuw campagnebeeld willen alle partijen iedereen sensibiliseren en oproepen om ten allen tijde de regels te respecteren.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier