“Ik ben bang, ja”. West-Vlaamse in Miami moet vluchten voor orkaan Irma

Anke Vandercruysse is een van de duizenden mensen die op de vlucht zijn voor de vernietigende orkaan Irma. (Foto Facebook)
Redactie KW

Anke Vandercruysse is een van de duizenden mensen die op de vlucht zijn voor de vernietigende orkaan Irma. “Ik ben bang, ja”, vertelt de West-Vlaamse vanuit Miami (Florida).

Orkaan Irma kostte al zeker tien levens op verschillende Caraïbische eilanden. Het National Hurricane Center (NHC) voorspelt dat orkaan Irma tegen zaterdagnacht Belgische tijd de kust van Florida zal bereiken. “Ook al zal de orkaan tegen dan al wat afgezwakt zijn, dan nog kunnen de gevolgen catastrofaal zijn”, zegt het NHC. Iedereen in de regio bereidt zich voor op het ergste. De noodtoestand is sinds maandag van kracht en inwoners van de lagergelegen kustgebieden worden op bevel van de gouverneur geëvacueerd.

Lege supermarkten

“Al sinds zondagavond zijn er in de supermarkten geen drinkbaar water en conservenblikken meer te vinden”, vertelt Anke Vandercruysse vanuit Miami (Florida). “Gelukkig konden we via het werk van mijn echtgenoot twee grote bidons van zulke waterdispensers meenemen naar huis. Ook de tankstations zitten door al hun voorraden heen. Af en toe komt een vrachtwagen aanvullen. Dinsdag kon ik pas na 3 uur en 10 minuten aanschuiven mijn wagen voltanken. Wie er aan de beurt is, probeert zoveel mogelijk benzine mee te nemen. De mensen schuiven zelfs aan met jerrycans. Iedereen heeft hetzelfde plan: voltanken en vluchten naar het noorden.”

“Al sinds zondag zijn er in de supermarkten geen drinkbaar water en conservenblikken meer te vinden”

Ook Anke en haar man Joe Reyna staan klaar om te vertrekken. “Ik ben bang, ja. Zeker als je hoort dat dit de grootste en krachtigste storm ooit is, dat er al doden zijn gevallen…. Dit is mijn eerste storm in de drie jaar dat ik in de VS woon. We zijn nu nog aan het twijfelen waarheen we zullen vluchten. Of naar een shelter of naar Alabama/Mississippi. Het grote probleem is dat al het verkeer blokvast zit op alle autostrades naar het noorden. Iedereen vertrekt op hetzelfde moment, en het zijn hier al niet de beste chauffeurs ter wereld. (lachje) Vrienden deden 16 uur over een rit die normaal maar 6 uur duurt. En dat was nog maar maandagavond. Persoonlijk opteer ik voor een shelter. Ik wil niet het risico lopen om midden in de storm vast te zitten op een autosnelweg…”

Anke Vandercruysse, die net voor het vluchten nog even tijd maakte voor een Skypegesprek. (GF)
Anke Vandercruysse, die net voor het vluchten nog even tijd maakte voor een Skypegesprek. (GF)

Op dit moment, donderdag 18 uur (Belgische tijd), is er in Miami nog niets te merken van de orkaan. “Een blauwe lucht, een heel klein beetje bewolking en 30 graden”, aldus nog de Diksmuidse, die drie jaar in de VS woont en werkt bij het reclamebureau The Insiders. “Het is echt stilte voor de storm. Alles in huis hebben we zo hoog mogelijk proberen te plaatsen. We zitten onder de zeespiegel en dus sowieso in overstromingsgebied. En nu begin ik in te pakken, om zo snel mogelijk te kunnen vertrekken.”

(Olivier Neese)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier