IJslander vraagt vrijspraak voor dodelijk ongeval met motard in Oostende, nabestaanden zijn misnoegd

Kevin Aerts verongelukte met zijn motorfiets in Oostende. © TLG
Redactie KW

Een 60-jarige IJslander heeft in de Brugse politierechtbank de vrijspraak gevraagd voor een dodelijk ongeval in Oostende. Daarbij kwam motorfietser Kevin Aerts (34) om het leven. De discussie ging vooral over een manoeuvre en over snelheid.

Het ongeval dat in juli vorig jaar het leven kostte aan motorfietser Kevin Aerts kreeg vrijdagmorgen een staartje in de Brugse politierechtbank. De aanrijder, een 60-jarige IJslander met enkele visbedrijven in Oostende, ging daar resoluut voor de vrijspraak. “Want de motorfietser reed veel te snel – zelfs meer dan het dubbele van toegelaten – en daardoor werd die man bedrogen in zijn redelijke verwachtingen”, zei zijn advocaat. “Dit ongeval is het resultaat van een overdreven en allesbehalve aangepaste snelheid.”

De motard stierf door het ernstige ongeval in de Tweebruggenstraat in Oostende. Kevin reed met zijn motorfiets in de richting van Bredene en werd aangereden door een bestelwagen die wilde keren, maar hem daarbij niet had opgemerkt. De dertiger werd van zijn motorfiets gegooid en belandde tegen een brugpijler. Hij bezweek niet veel later aan zijn verwondingen.

“Hij had de motorfietser moeten zien”

Vast staat dat Kevin op het moment van het ongeval sneller reed dan de toegelaten snelheid van 70 kilometer per uur. Al spreken de experts elkaar wel tegen wat betreft de effectieve snelheid. “Maar hij kon een botsing hoe dan ook niet vermijden”, zegt de advocaat van de nabestaanden. “Die man had hem simpelweg moeten zien en voorrang verlenen. Voor ons is het duidelijk: het ongeval zou nooit gebeurd zijn zonder dat foutieve manoeuvre van die man. Bovendien was dat niet toegelaten, want hij overschreed twee volle witte lijnen.”

Met dat laatste argument was het parket echter niet helemaal akkoord. Al vroeg de procureur wel om de IJslander te veroordelen. “Nu mag je op dat punt inderdaad niet meer keren. Maar toen was dat wel toegelaten”, sprak de procureur. “Maar hij had de motorfietser wel moeten zien. En dan had hij die snelheid moeten kunnen inschatten. Dat is zijn fout geweest. En de minste fout is in zo’n zaken genoeg.”

“Geen schuldbesef”

Voor de nabestaanden was de vraag voor een vrijspraak een doorn in het oog. Zij hadden gehoopt op wat schuldbesef bij de man. “Als hij gewoon zou toegeven dat het zijn fout was, zou dat voor ons al een groot verschil zijn“, zegt Kevins mama. “Maar nu wil hij zijn verantwoordelijkheid ontlopen en dat kwetst ons. Volgens de deskundige maakte het helemaal niet uit hoe snel Kevin had gereden. Zelfs aan 40 kilometer per uur zou die botsing hem fataal geworden zijn.”

(TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier