Hulpdiensten testen communicatie tijdens fictieve gasontploffing op kerstmarkt Lauwe

Redactie KW

Bedoeling was het testen van het Algemeen Nood- en Interventieplan (ANIP), om in geval van een echte rampsituatie in staat te zijn om de juiste beslissingen te nemen.

“Een gasontploffing met brand in een tent op de kerstmarkt in Lauwe, met verschillende slachtoffers”, dat was het scenario van de rampoefening die de verantwoordelijken van de verschillende hulp- en stadsdiensten dinsdagavond voorgeschoteld kregen.

Bedoeling was het testen van het Algemeen Nood- en Interventieplan (ANIP), om in geval van een echte rampsituatie in staat te zijn om de juiste beslissingen te nemen. “In het ANIP, bedoeld als leidraad voor alle mogelijke rampsituaties, zijn de nodige afspraken vastgelegd tussen de verschillende hulpdiensten, maar het is belangrijk om deze regelmatig te testen tijdens een oefening. Reeds geruime tijd houden we jaarlijks dergelijke oefening”, verduidelijkt burgemeester Martine Fournier (CD&V).

Hulpdiensten testen communicatie tijdens fictieve gasontploffing op kerstmarkt Lauwe
© NDZ

Deze keer werd geopteerd om op de plaats van het onheil geen wagens en hulpverleners in te zetten, maar vooral te focussen op de communicatie. “Daarbij ging het niet alleen over de communicatie tussen de betrokken diensten, die overigens goed verlopen is, maar ook over het informeren van bepaalde doelgroepen. Voor de eerste keer werd gebruik gemaakt van BE-ALERT, een communicatietool van de federale overheid waarmee bij een rampsituatie pijlsnel een groot aantal rechtstreeks betrokkenen via sms, telefoon of mail kan geïnformeerd worden. We roepen onze inwoners dan ook graag op om zich hiervoor in te schrijven”, aldus burgemeester Fournier. De betrokken hulpdiensten toonden zich na afloop tevreden over het verloop van de oefening.

(NDZ)

Meer informatie en zich inschrijven voor BE-ALERT kan gratis op www.be-alert.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier