Huis onbewoonbaar na blikseminslag in Tielt

De woning is grotendeels vernield en werd onbewoonbaar verklaard. © Nele
Redactie KW

Een blikseminslag heeft een woning in de Leukemeersenstraat in Tielt volledig vernield. De schade is groot en de woning is onbewoonbaar. De inwoners konden bij familie terecht.

Omstreeks 23.30 uur sloeg de bliksem genadeloos toe in een woning in de Leukemeersenstraat in Tielt. De bewoners hoorden een harde knal en de elektriciteit was uitgevallen. De bewoners van het huis waren nog niet gaan slapen door het onweer dat op komst was. Toen ze een kijkje gingen nemen in hun garage, waar de elektriciteitskast zich bevindt, merkte de vrouw rook op.

De man trok naar de bovenverdieping en daar was er veel rook te zien. Het koppel wist onmiddellijk dat het om een blikseminslag ging. De vrouw rende naar een buurtbewoner en riep hen luid toe om de brandweer op te bellen. Intussen kon de man nog zijn auto uit de garage verplaatsen.

Superluide knal

“Het was omstreeks 11.30 uur dat ik een superluide knal hoorde met een bliksemschicht”, vertelt buurtbewoner Koen Van De Casteele. “Ik nam een kijkje in het rond en merkte niet echt iets op. Toen hoorde ik mijn buurvrouw Monique luid roepen: ‘Probeer de brandweer te bellen’. Dat heb ik dan ook gedaan. De brandweerploeg was snel ter plaatse. Al vlug sloegen de vlammen door het dak van het huis en ik wist onmiddellijk hoe de bliksem zijn werk deed”, klinkt het.

“Ons huis liep geen schade op, ook al is het slechts 15 meter van onze woning gebeurd. Het huis van onze buren is onbewoonbaar. Doordat het een chaletbouw is, is er veel hout in het huis verwerkt. Hout doet het vuur sneller aanwakkeren. Gelukkig waren onze buren nog niet gaan slapen. De hele nacht moest de brandweer blussen. Ze bleven tot ‘s morgens vroeg paraat om alles onder controle te houden. Het werd alvast een drukke nacht voor de brandweer en een onvergetelijke nacht voor ons allemaal.”

Rook en vlammen goed zichtbaar

De woning is grotendeels vernield en werd onbewoonbaar verklaard. De volledige zolderverdieping stond in brand en uit het dak waren de rook en de vlammen goed zichtbaar. Het houten dakgebinte en de isolatie vatten vuur. De gelijkvloerse verdieping is beschadigd door het broodnodige bluswerk. Woensdagmorgen werd het water uit de woning naar buiten getrokken. De bewoners werden opgevangen door hun familieleden en bleven gelukkig ongedeerd.

(NS)

Het zomerse onweer heeft dinsdagnacht op sommige plaatsen in West-Vlaanderen zwaar toegeslagen. Lees hier meer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier