Hevige brand legt varkensstallen in de as in Jabbeke

Er is een branddeskundige aangesteld. © JVM
Redactie KW

Donderdagavond brak brand uit langs de Barletegemweg in Jabbeke. Er zijn zo’n 200 zeugen en 1.000 biggen in de brand gebleven.

Omstreeks 19.30 uur kreeg de eigenaar een bericht op zijn smartphone dat de elektriciteit in zijn bedrijf was uitgevallen. Kort daarna kreeg hij het bericht dat er rook te zien was. Bij aankomst van de brandweer sloegen de vlammen reeds uit het dak. Drie stallen zijn getroffen.

Een 200-tal zeugen en zo’n 1.000 biggen zijn in de brand gebleven. Een 150-tal andere varkens kon wel gered worden.

Gelukkig geen wind

“Ik hoorde het brandalarm en ben naar buiten gelopen. Nog geen vijf minuten later sloegen de vlammen al uit het dak en stonden er drie varkensstallen in brand. Enkele buurtbewoners hadden op dat moment al de brandweer gebeld. Gelukkig was er geen wind, anders zouden de vlammen vermoedelijk overslaan naar de aanpalende stallen”, zegt Piet Beernaert, die zelf op de boerderijsite woont.

Er zouden zo'n 200 zeugen en 1.000 biggen in de brand gebleven zijn.
Er zouden zo’n 200 zeugen en 1.000 biggen in de brand gebleven zijn.© JVM

Vermoedelijk vatte een van de ventilatoren in de stallen vuur. “Die draaiden met het warme weer allemaal op volle toeren. Omstreeks 20.30 uur kreeg de eigenaar een melding dat de stroom uitgevallen was. Hij wist toen nog niet dat de stallen in brand stonden”, zegt burgemeester Daniël Vanhessche.

Volgens buurtbewoners waren er verschillende luide knallen te horen en ging het gekrijs van de varkens door merg en been.

Brandweer massaal ter plaatse

De brandweer rukte massaal uit met korpsen uit Torhout, Gistel, Oostende, Middelkerke, Oostkamp en Ruddervoorde. Omstreeks 22.30 uur was het grootste deel geblust en werd er nog wat nageblust. De brand lokte veel kijkers.

De rookpluim was dan ook van kilometers ver zichtbaar. Uiteindelijk stelde de politie een ruime perimeter in zodat de hulpdiensten onbelemmerd hun werk konden doen.

Het parket stuurt geen branddeskundige ter plaatse, klinkt het vrijdag. “Het onderzoek naar de precieze oorzaak loopt nog. Alles wijst wel in de richting van een accidentele oorzaak.”

(JVM/TR/MF – video JVM)

https://www.youtube.com/watch?v=XG1MsM3V9-g

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier