Heulenaar blust op z’n eentje brand in Haags restaurant

Op de foto zien we Dirk Declerck tussen enkele brandweermannen van Den Haag die hem feliciteerden met zijn snel en efficiënt optreden, waardoor mogelijk een ramp vermeden werd. © (GF)
Redactie KW

Je zult het maar meemaken… Je zit gezellig in een restaurant in hartje Den Haag in Nederland en plots breekt er brand uit… Dat was wat Heulenaar Dirk Declerck onlangs meemaakte. Als gepensioneerd brandweerman aarzelde hij geen moment en slaagde er op z’n eentje in om de brand te blussen.

Dirk Declerck (59), met prepensioen als drukker en sinds 2012 ook gepensioneerd als adjudant bij de Heulse brandweer, is met zijn echtgenote Hilde net terug van een weekje fietsen rond Den Haag en Scheveningen. Toen ze eind vorige week een tochtje ook het centrum zelf van Den Haag verkenden, hielden ze halt op ‘De Plaats’, een mooi historisch plein. Ze trokken binnen in restaurant Jamey Bennett en zaten te wachtten op hun bestelling, toen plotseling de elektriciteit aan en uit flipte, tot het helemaal duister werd.

Dirk: “De uitbater kwam in paniek langs onze tafel en riep dat er brand was, hoewel we geen vlammen zagen. Wel begon er een brandgeur te komen uit de toiletten. Ik zei hem onmiddellijk dat ik brandweerman was en we gingen op zoek naar de oorzaak. Die was gauw gevonden: een verborgen elektriciteitskast, waar al snel de vlammen uitsloegen. Ik heb zelf dan het vuur kunnen blussen door twee gewone blusapparaten leeg te spuiten. Intussen was een automatisch alarm afgegaan, want er steeg al rook uit de flats boeven de zaak. Het duurde wel 20 minuten vooraleer de brandweer er plaatse geraakte.”

Intussen hielp Dirk ondanks de rookontwikkeling ook nog met de evacuatie van de mensen. Toen de brandweermannen arriveerden, moesten ze enkel nog het gebouw ventileren. Dirk kreeg felicitaties van de commandant en van de politie, die het niet normaal vonden wat hij gedaan had. “Ik vind zelf dat ik gedaan heb wat ik moest doen. Ik werd zelfs geïnterviewd door een plaatselijke verslaggever. Hij zei dat zijn titel zou zijn: ‘Belgische brandweerman blust in Den Haag’. Door de chaos weet ik wel niet voor welk medium hij werkte. Wie weet hoor ik er nog iets van want ze hebben al mijn gegevens gevraagd.”

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier