Held van Tielt spreekt na spectaculaire redding: “Hele ploeg verdient een pluim”

Lieven Vancoillie

Chris Claeys (43), korporaal bij de brandweer van Tielt, was zaterdagmiddag dé man die een bewoner van een appartement op de markt van Tielt van de vuurdood redde. “Het was teamwork. De hele ploeg verdient een pluim.”

Het scheelde weinig. Tientallen seconden, een minuut? “Het was inderdaad op het nippertje”, zegt dienstchef Lieven Rijckaert, die terugblikt op de zware brand van zaterdagmiddag op de bovenverdieping van ‘t Hooghuys in Tielt. “Het was trouwens een voorbeeld van hoe zo’n brand moet worden bestreden. Met dank aan allen die hieraan hebben meegeholpen.”

Held van Tielt spreekt na spectaculaire redding:

Spectaculair was het zeker. “Ja, dat blijkt uit de beelden die door tientallen mensen tijdens de intervientie werden genomen. Zelfs spectaculairder dan het misschien was. We hebben eerst geprobeerd om van binnenuit de brand te bestrijden. Via het café, en twee aanpalende gebouwen. Mijn manschappen geraakten tot aan de tweede verdieping, maar niet verder. Door de grote hitte”, zegt Lieven Rijckaert. Dan werd beslist om van buitenuit te blussen. Met succes. Maar voor de man, die naar buiten was gelopen, was het nipt. “Nee, of een oververhitte frietketel de oorzaak was, is nog onduidelijk. Dat moet verder onderzoek uitwijzen.”

Burgemeester Els De Rammelaere en dienstchef Lieven Rijckaert.
Burgemeester Els De Rammelaere en dienstchef Lieven Rijckaert.© RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

“Het was toevallig ik die in de bak van de hoogtewerker zat. Dat wordt via een beurtsysteem geregeld. Het had evengoed een collega kunnen zijn”, zegt korporaal Chris Claeys (43), al meer dan twintig jaar brandweer man in Tielt en ook voorzitter van de jeugdbrandweer.

“Ik deed wat onze job ons voorschrijft : nadenken, doen wat moet gedaan worden, rustig blijven, nooit panikeren. Die man was zelf niet in paniek, maar wist niet echt wat er gebeurde. Ik riep dat hij moest blijven waar hij was, dat we hem zouden redden.” Toen sloegen de vlammen al echter gevaarlijk naar buiten. “Naast de mand van de elevator is een platform, waar de man kon opstappen. Daarna heb ik hem over de reling geholpen.”

Korporaal Chris Claeys.
Korporaal Chris Claeys.© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Korporaal Chris Claeys vroeg onmiddellijk of er nog mensen binnen waren. “Dat bleek gelukkig niet zo. Hij leek ook niet gewond. Een held ? Nee, hoor. Dat wordt gezegd, maar zo voel ik mij totaal niet. Dit was het werk van een volledig, goed opgeleid korps. Dat moet vermeld en worden benadrukt. We mogen ook dankjewel zeggen aan onze korpsleiding, aan het stadsbestuur van Tielt, aan de hulpverleningszone Mid-West… Dat we zulke opleidingen, zoals binnenbrandbestrijding, mogen volgen… Dat is belangrijk. Mijn persoonlijke rol wil ik minimaliseren. Dit was knap teamwork, punt.” (LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier