Haven Oostende staat terecht voor dodelijk arbeidsongeval van jobstudent

Redactie KW

Een 17-jarige Bredenaar kwam om het leven toen een zeeboei in zijn gezicht ontplofte.


De haven van Oostende en zijn gedelegeerd bestuurder Paul Gérard (64) moeten zich voor de Brugse strafrechter verantwoorden voor de onopzettelijke doding van een jobstudent. Een 17-jarige Bredenaar kwam om het leven toen een zeeboei in zijn gezicht ontplofte. Ook drie andere beklaagden staan terecht voor hun rol in de dood van de jongen.

Vol in het gezicht

Kenny Maenhoudt was op 28 augustus 2013 bezig aan zijn laatste dag als jobstudent in de Oostendse haven. Bij het ontmantelen van een zeeboei ging het helemaal fout. Het kwam tot een ontploffing waarbij de jongeman het deksel van de boei vol in zijn gezicht kreeg. Het slachtoffer bezweek enkele dagen later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Geen grondige risicoanalyse

Paul Gérard en het Autonoom Gemeentebedrijf Haven Oostende staan nu terecht voor een hele reeks inbreuken. Zo zou er onder andere geen grondige risicoanalyse zijn uitgevoerd en zou er geen contact zijn geweest met preventie-adviseurs. Daarnaast wordt hen kwalijk genomen dat ze een jongere dergelijk gevaarlijk werk met kans op explosies lieten doen. Verder had de jobstudent ook geen gebruiksaanwijzing gekregen.

De zaak werd woensdagochtend onmiddellijk uitgesteld naar 24 september. De verdediging heeft immers het interimkantoor Start People en de eigenaar van de boeien rechtstreeks gedagvaard. Zij zullen zich vanaf de zitting van 24 september dus ook moeten verantwoorden voor hun aandeel in de dood van de jobstudent. Wellicht zal de zaak pas in het voorjaar van 2015 gepleit kunnen worden.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier