Haven Oostende en bestuurder schuldig aan dodelijk arbeidsongeval jobstudent

Redactie KW

Een 17-jarige Bredenaar kwam om het leven toen een zeeboei in zijn gezicht ontplofte.

De haven van Oostende en zijn gedelegeerd bestuurder Paul Gérard (64) zijn woensdag door de Brugse strafrechter schuldig bevonden aan de onopzettelijke doding van een jobstudent. Gérard kreeg een gevangenisstraf van drie maanden met uitstel.

Kenny Maenhoudt was op 28 augustus 2013 bezig aan zijn laatste dag als jobstudent in de Oostendse haven. Bij het ontmantelen van een zeeboei ging het helemaal fout. Het kwam tot een ontploffing waarbij de jongeman het deksel van de boei vol in zijn gezicht kreeg. Het slachtoffer bezweek enkele dagen later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Paul Gérard en het Autonoom Gemeentebedrijf Haven Oostende stonden terecht voor een hele reeks inbreuken. Zo zou er onder andere geen grondige risico-analyse zijn uitgevoerd en zou er geen contact zijn geweest met preventie-adviseurs. Daarnaast werd hen kwalijk genomen dat ze een jongere dergelijk gevaarlijk werk met kans op explosies lieten doen. Verder had de jobstudent geen gebruiksaanwijzing gekregen.

Daarnaast werd hen kwalijk genomen dat ze een jongere dergelijk gevaarlijk werk met kans op explosies lieten doen

De rechter veroordeelde Paul Gérard tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een geldboete van 600 euro. Technisch directeur Johan B. moet voor zijn rol een boete van 600 euro betalen. Het Autonoom Gemeentebedrijf Haven Oostende kreeg een geldboete van 6.000 euro opgelegd.

Volgens de verdediging kon de ontploffing nochtans niet voorzien worden. Dirk C., die in hetzelfde atelier aan de slag was, zou immers een draad aan de batterij van de boei doorgeknipt hebben. “Die kortsluiting in combinatie met dat beetje knalgas zorgde voor de ontploffing. Zonder het doorknippen was er dus geen ontploffing geweest“, aldus Damien Stas de Richelle, advocaat van de Oostendse haven. De verdediging vroeg dan ook de vrijspraak voor de haven, zijn gedelegeerd bestuurder en technisch directeur Johan B. Tevergeefs.

Deskundige veegt de veronderstellingen van de haven van tafel

Dirk C. ontkende met klem dat hij de gele draad had doorgeknipt. De oorzaak van de explosie staat trouwens niet vast. “De deskundige veegt de veronderstellingen van de haven ook van tafel. De verantwoordelijkheid van de haven is verpletterend”, pleitte Bart Staelens, raadsman van C. De advocaat merkte op dat Dirk C. in het atelier geen verantwoordelijke functie had. Dirk C. werd net als onderaannemer Jean-Pierre L. vrijgesproken.

Meester de Richelle dagvaardde zelf de eigenaar van de boeien en het uitzendkantoor Start People. DAB Vloot legde uit dat het wel degelijk alle nuttige informatie over de boeien had meegedeeld. Zo zaten er waarschuwingen bij en stond op de batterijen een teken van ontploffingsgevaar.

In de omschrijving stond schilderen, gras maaien en onkruid besproeien

Ook het uitzendkantoor hield vol geen schuld te treffen in de hele zaak. Kenny Maenhoudt had immers een contract als klusjesman. “In de omschrijving stond schilderen, gras maaien en onkruid besproeien. Wij kunnen niet bij alle klanten gaan controleren of die functie klopt”, aldus meester Sara Torrekens. De rechtstreekse dagvaarding van het uitzendkantoor werd onontvankelijk verklaard.

Moeder Kenny : “Een veel te lichte straf”

De moeder van Kenny barstte in tranen uit na het horen van het vonnis. “Een veel te lichte straf”, snikte ze. “Een begrijpelijke reactie”, stelt haar advocaat Koen Van Zandweghe. “Paul Gerard hoeft niet naar de cel waardoor dit een zeer lichte straf lijkt. Anderzijds krijgt de havendirecteur er heel zwaar van langs in de motivering van de rechter. Die heeft het over een verpletterende corporatieve verantwoordelijkheid en grove nalatigheid bij de haven en zijn directeur. Het is spijtig dat deze zeer strenge overwegingen niet terug te vinden zijn in de strafmaat. Het is overigens ook onbegrijpelijk dat deze man directeur kan blijven.”

(BELGA/AF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier