Grote reddingsoefening aan kust van Zeebrugge

© Benny Proot
Redactie KW

Op vraag van de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé werd deze voormiddag een grote reddingsoefening gehouden waarbij de verschillende hulpdiensten betrokken waren.

De oproep liep om 9 uur binnen bij de alarmcentrales voor vijf personen die samen met een begeleider van de Surfclub Icarus aan het peddelen waren. Ze werden aangevaren door een jetski waarvan de man een beroerte gekregen had en de controle over zijn stuur had verloren. Meteen werden de SAR-heli van Koksijde, de strandredders van Zeebrugge, de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst, de dienst 100 en de mug van Blankenberge, de scheepvaartpolitie, Vloot, de brandweerzone 1 en de politie van de zone Brugge ter plaatse gestuurd.

Grote reddingsoefening aan kust van Zeebrugge
© Benny Proot

Communicatie

Vanuit de commandowagen werd de radiocommunicatie gevolgd tussen de verschillende hulpdiensten wat vlekkeloos verlopen is. De hulpdiensten moesten twee personen bewusteloos uit zee halen, namelijk de jetskiër en één van jongeren waarop de jetski ingevaren was. Uit de oefening van deze voormiddag die anderhalf uur geduurd heeft, zijn twee zaken gebleken. Er werd nooit van bij de actie gevraagd naar hoeveel mensen er moest gezocht worden, want er waren nog twee vermisten, namelijk een tweede persoon die op de jetski zat en één van de jongeren die in paniek in de duinen was gevlucht. Een tweede aandachtspunt was het niet nummeren van de slachtoffers wat nodig is wanneer bewusteloze personen uit zee gehaald worden waarvan niet onmiddellijk de identiteit duidelijk is. Verder is de oefening vlot verlopen.

(SR-foto BP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier