Groot alarm voor klein ammoniaklek in nieuwe brouwerij Van Honsebrouck in Emelgem

Redactie KW

“Het geeft aan dat het detectiesysteem van de nieuwe brouwerij perfect werkt”, stond zaakvoerder Xavier Van Honsebrouck de verzamelde pers al meteen te woord.

Groot alarm in de gloednieuwe bierfabriek van brouwerij Van Honsebrouck in Emelgem bij Izegem. Rond de middag werd er een ammoniaklek ontdekt in de koelinstallaties. Omdat het om vloeibaar ammoniak ging, waarvan de dampen zich via het ventilatiesysteem konden verspreiden, werd iedereen uit de brouwerij en de andere gebouwen van het bierkasteel geëvacueerd. Ook zo’n 30 aanwezigen in het restaurant moesten naar buiten.

De brandweer was snel ter plaatse en zelfs de MUG werd opgevorderd voor het geval iemand te veel dampen ingeademd zou hebben. Gelukkig werkte het preventiesysteem perfect en werd er niemand onwel. “Eigenlijk ging het maar om een klein lek met hooguit enkele druppels van het ontvlambare goedje”, aldus Xavier Van Honsebrouck. “Door het ammoniakalarm moest iedereen meteen naar buiten. We wilden niet het minste risico nemen. De brandweer heeft meteen het lek gedetecteerd en gedicht.”

Iedereen werd buiten opgevangen in de Bierhütte en kreeg een drankje aangeboden, om vervolgens weer aan de slag te gaan.

(CLY – Foto CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier