Gouverneur Decaluwé : “Pokerspel tussen bergers en verzekeraars Flinterstar kotsmoe”

© BELGA
Redactie KW

Donderdagavond volgde dan wel het bericht dat er een contract getekend is tussen de reder en de firma die de olie zal opruimen.

“Er is op dit moment geen getekend contract om de olie uit de Flinterstar te verwijderen, laat staan om het schip te bergen. Dit pokerspel tussen verzekeraars en bergers op de kap van het algemeen belang ergert me mateloos”, zei gouverneur Carl Decaluwé donderdagnmiddag. Later die dag volgde dan gelukkig wel het bericht dat er wel een handtekening was gezet.

Maar de gouverneur maakte zich in de namiddag nog druk tijdens een persconferentie. “Ondanks alle berichten in de media hebben we tot op vandaag geen getekend contract gezien“, sprak de gouverneur. “We zijn juridisch bezig met het voorbereiden van alle stappen om iedereen te dwingen stappen te zetten om de olie uit het schip te krijgen. Desnoods zullen wij als overheid in de plaats treden van de eigenaar. Ik ben dit pokerspel tussen verzekeraars en bergers, waar de eigenaar zelf wellicht niet veel aan kan doen, kotsmoe.”

“Van de verzekeraar horen wij zelfs dat er gedacht wordt aan abandon ship, dat betekent dat de eigenaar zijn schip opgeeft en het overlaat aan de overheid. Het schip is momenteel aan het wegzakken door het wegspoelende zand. We hebben geluk met het goede weer, maar bij zwaarder weer zal het schip breken of kantelen.”

Wellicht zal het bergen en herstellen veel duurder zijn dan de waarde van het schip

“De duikers hebben vastgesteld dat het schip total loss is”, aldus kapitein Jacques D’Havé, administrateur-generaal van het Agentschap Maritieme Diensten en Kust. “Wellicht zal het bergen en herstellen veel duurder zijn dan de waarde van het schip. Vandaar de optie van abandon ship. Als de overheid de berging moet overnemen, kunnen we mogelijk wel een beroep doen op het wrakkenfonds, waarin beide betrokken reders zullen moeten storten. We zijn zelf al in gesprek met de bergers.”

Intussen liet de FOD Mobiliteit de LNG-tanker Al Oraiq, die bij de aanvaring betrokken was, maar waarvan de schade beperkt was, administratief in beslag nemen in de haven van Zeebrugge. Er zijn onregelmatigheden vastgesteld en ook de eigenaar van de Flinterstare liet beslag leggen op het schip in het kader van een borgstelling. Over het onderzoek naar de oorzaak van de aanvaring is echter nog niets bekend.

Tot op dit moment is geen olie aangespoeld aan de kust en alle bestrijdbare olievlekken op zee zijn aangepakt

De gouverneur bracht ook wat goed nieuws. Tot op dit moment is geen olie aangespoeld aan de kust en alle bestrijdbare olievlekken op zee zijn aangepakt. Er zijn wel enkele lichte films op de zee, maar die houden minder gevaar in. Rond 20 uur vanavond kunnen die films aanspoelen in Blankenberge, ook in de vaargeul, maar erg zal dat niet zijn. Alle kustgemeenten werden wel aangemaand alert te blijven. “Er blijven lekken in het schip, maar die zijn beheersbaar”, aldus Decaluwé, die ook liet weten dat in het Zwin om de drie, vier dagen gecontroleerd water zal worden binnengelaten uit natuuroverwegingen.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier