Gezin kan vlammenzee ontvluchten: “Mensen zaten verkoold in hun wagen”

Redactie KW

Het gezin uit Eernegem dat gisteravond moest vluchten voor de bosbranden in Griekenland zit veilig in de luchthaven. Ze schuilden zo’n zes uur op de rotsen in de zee. “Even vreesden we dat we effectief de zee in zouden moeten springen.”

Isabel Pollet (41) uit Eernegem bracht maandag de laatste dag van haar vakantie samen met haar man Peter Degheldere (42) en twee zonen van 9 en 14 jaar door in hun hotel in het Griekse Mati. Toen ze zich aan het klaarmaken waren voor het laatste avondmaal moesten ze vluchten. De bosbranden hadden de regio razendsnel bereikt en er zat niets anders op dan lopen.

Gezin kan vlammenzee ontvluchten:

Het gezin zat zes uur lang op rotsen in de zee. Ze hielden handdoeken voor zich om de dikke rookpluim enigszins tegen te houden. “Even vreesden we dat we effectief de zee in zouden moeten springen”, zegt Isabel. “Maar zolang de mensen die hoger stonden dan ons dat niet deden, deden we het ook niet. Maar er was zoveel rook en de vlammen waren dichtbij. Maar goed, op dat moment tellen alleen je kinderen en je gezin. Als ouders moesten we kalm blijven om de kinderen gerust te stellen.”

Omstreeks middernacht werden ook zij zelf gerustgesteld. De lokale kustwacht kwam hen aanmanen om te vertrekken met boten. “Maar we hoorden dat ons hotel nog behoorlijk gespaard bleef”, zegt Isabel. “Dus we keerden terug om onze spullen te pakken. In het donker, want er was nog steeds geen elektriciteit.”

Gezin kan vlammenzee ontvluchten:

Eenmaal bij het hotel bleek hun hotelkamer wonderwel gespaard te zijn. Enkel de handdoeken en het zwemgerief dat buiten op het terras te drogen hing, is vernield. “Wij hadden echt gedacht dat het hotel volledig weg zou zijn”, zegt Isabel. “Maar het bleek nog relatief gespaard. Enkel het terras en het zwembad liepen heel wat schade op. Maar binnen bleef het vooral bij rookschade.”

Het gezin kreeg een huurwagen om mee naar de luchthaven te rijden. Daar zullen ze straks op het vliegtuig kunnen stappen. “We snakken naar een douche, want we voelen ons vuil en stinken enorm. Maar onze gedachten gaan wel naar de lokale bevolking uit. Die mensen hebben zoveel verloren.”

Bij de bosbranden vielen meer dan 100 gewonden en ondertussen ook al vijftig doden. “Ze vertelden ons hoe er in auto’s verkoolde mensen aangetroffen werden. Het waren afschuwelijke verhalen.”

(TL)

Gezin kan vlammenzee ontvluchten:
Gezin kan vlammenzee ontvluchten:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier