Getuige na ongeval wegpiraat in Damme: “Werftoilet heeft die jongen z’n leven gered”

Redactie KW

Een jongeman uit Brugge ramde maandagavond een stelling van zo’n 12 meter lang langs de Damse Vaart-Zuid in Damme. Hij reed daarbij ook drie gevels aan.

Het ongeval gebeurde maandagavond omstreeks 23.40 uur langs de Damse Vaart-Zuid in Damme. De Brugse jongeman vlamde er toen aan heel hoge snelheid door het centrum. De politie had hem voorbij zien vlammen en had de achtervolging ingezet. “Maar hij had ons nog niet gezien”, klinkt het daar. “Dus het is niet daarom dat hij zo snel reed.”

Dat werftoilet heeft die jongen z’n leven gered. Anders was hij recht op een huis geknald

Op een gegeven moment verloor hij de controle over het stuur en ging van de weg. Hij ramde een werftoilet en reed dwars door een stelling van zo’n twaalf meter lang. De ijzeren buizen vlogen in het rond. “Die zaten tot in zijn auto”, zegt een buurtbewoner. “Ik wilde net in bed kruipen toen ik een hels lawaai hoorde. Buiten zag ik wat er gaande was. Dat werftoilet heeft die jongen z’n leven gered. Anders was hij recht op een huis geknald.”

De politie spreekt over een ravage van zo’n honderd meter lang na het ongeval. “Hij ramde drie gevels en die stelling”, klinkt het. “Daardoor lagen er brokstukken over een lengte van honderd meter lang. Het ongeval was duidelijk aan zijn overdreven snelheid te wijten. We hebben een ademtest van hem afgenomen en die was wel negatief.”

Ook tweedehands boekenwinkel Napoleon deelde in de klappen. Daar knalde de wagen de kachel zowaar uit de muur. “Ik zit met heel wat schade en zonder verwarming”, zegt uitbaatster Rita Caerels. “Ik moest dan ook noodgedwongen een dagje sluiten. Ik hoop woensdag opnieuw te kunnen openen. Zij het dan wel zonder verwarming. Wanneer die hersteld zal zijn zal een beetje van de verzekering afhangen vrees ik.”

De jonge twintiger zal zich vermoedelijk nog voor het ongeval moeten verantwoorden in de politierechtbank. Daar riskeert hij een geldboete en een rijverbod.

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier