Gemeente Houthulst definitief schuldig bevonden aan dood van motard door bolle spiegel

Redactie KW

Dinsdag werd de gemeente Houthulst schuldig bevonden aan een dodelijk ongeval dat vijftien jaar geleden op haar grondgebied gebeurde.

Op 25 mei 1999 kwam de 31-jarige Bjorn Rollez om het leven bij een dodelijk ongeval in de Steenbeekstraat in Houthulst. De Diksmuideling reed met zijn motor in op de flank van een wagen die vanuit de Kleine Schrevelstraat de Steenbeekstraat – een voorrangsweg – kwam opgereden.

De man liet het leven, zijn echtgenote trok ermee naar de rechtbank van Eerste Aanleg in Veurne. Die achtte Houthulst verantwoordelijk voor het ongeval omdat een bolle verkeersspiegel er een vertekend beeld gaf. Daardoor misrekende de automobilist zich: hij dacht dat de motard, die niet te snel reed, zich nog verderaf bevond. Toen al veroordeelde de rechter de gemeente tot het betalen van een schadevergoeding van 250.000 euro. Maar Houthulst ging daartegen in beroep en trok naar het Hof van Cassatie. Dat besliste dat de rechtzaak opnieuw moest voorkomen, deze keer voor de rechtbank van Eerste Aanleg in Brugge.

Definitieve veroordeling

Maar ook daar kreeg Houthulst nul op het rekest. De rechter bevestigde in 2011 het vonnis van de collega’s uit Veurne. Toch hield de gemeente vol en tekende het cassatieberoep aan. Ook dat blijkt nu een maat voor niks, want gisteren dinsdag viel het definitieve verdict. Houthulst wordt schuldig bevonden en moet een hoge schadevergoeding betalen aan de nabestaanden. Hoger beroep is niet meer mogelijk.

Ann Vansteenkiste, burgemeester van Houthulst, reageerde op Radio 2 West-Vlaanderen. “De spiegel werd er in eerste instantie geplaatst omdat er een veiliger verkeerssituatie moest worden gecreëerd. Het was dus net een middel om de veiligheid te verhogen.”

Hoofdstuk afsluiten

Annie Fraeyman, de weduwe van Bjorn Rollez, kan zich dan weer enigszins troosten met het besef dat deze zaak na vijftien jaar eindelijk kan worden afgesloten. Het dodelijk ongeval zorgde er trouwens ook voor dat de wetgeving rond bolle spiegels werd herzien: heel wat van de oude exemplaren werden onder impuls van minister Hilde Crevits vervangen door nieuwe, veiliger spiegels. Ook die op de plaats van het ongeval.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier