Gekapseisd zeilschip: kiel afgebroken volgens overlevenden - zoekactie zesde bemanningslid stopgezet

02/07/17 om 08:40 - Bijgewerkt om 13:30

De Belgische en Nederlandse reddingsdiensten hebben zaterdagavond tot zonsondergang gezocht naar het zesde bemanningslid van een zeiljacht dat 's ochtends kapseisde voor de kust van Oostende. De zoektocht is stopgezet om 21.22 uur en wordt zondag niet hervat, bevestigt het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum (MRCC).

Gekapseisd zeilschip: kiel afgebroken volgens overlevenden - zoekactie zesde bemanningslid stopgezet

© foto DJ

Het Nederlands zeiljacht Capella uit Breskens kapseisde omstreeks 8.30 uur op tien mijl voor de kust van Oostende. Het vaarongeval werd pas na de middag ontdekt, toen een nabijliggend baggerschip opvarenden uit het water haalde. De twee, zeventigers met de Nederlandse nationaliteit, waren helaas overleden. Drie anderen, die op de romp van het gekapseisd jacht zaten, konden gered worden.

Volgens diverse bronnen is de zesde opvarende, die nog vermist is, een jongeman van 18 jaar. Er is de hele namiddag en avond gezocht in het gebied rond het zeiljacht. Het volledige gebied werd doorzocht, maar de vermiste opvarende werd niet gevonden. Het MRCC besliste om zondag niet opnieuw te zoeken.

Een van de twee overledenen is de bekende jachtenbouwer en vermaarde wedstrijdzeiler Frans Maas (79) uit Zeeuws-Vlaanderen. Dat is bevestigd aan de regionale krant Provinciale Zeeuwse Courant.

Kiel afgebroken

Het zeiljacht is binnengebracht in de haven van Oostende, waar het zal worden onderzocht. De drie overlevenden konden zaterdagavond nog verhoord worden. Zij verklaarden dat de kiel van het jacht afgebroken was. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge zondag.

Drie opvarenden, die op de romp van het gekapseisd jacht zaten, konden gered worden. Zij waren onderkoeld en werden naar het ziekenhuis gebracht. Daar konden ze zaterdagavond verhoord worden. Uit hun verklaringen blijkt dat de kiel van de boot zou zijn afgebroken, waarna het kapseisde.

De Capella is ondertussen geborgen en ligt aan een kade in Oostende. Daar wordt het zeiljacht gelicht voor verdere inspectie. Daaruit moet blijken of het inderdaad een mankement aan de kiel is dat het ongeval veroorzaakte of er nog andere schade is.

(BELGA - foto DJ)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!