Geen straf na zware valpartij op bouwwerf villa in Sint-Kruis

Redactie KW

Een aannemer uit Kaprijke is in de Brugse rechtbank wel schuldig bevonden aan inbreuken op de welzijnswet en onopzettelijke slagen aan een metser, die zwaar ten val kwam tijdens de bouw van een villa.

Het arbeidsongeval vond plaats op een werf in Vogelzang in Sint-Kruis. Op 19 december 2013 – vlak voor het bouwverlof – stelde de hoofdaannemer vast dat de Kaprijkse onderaannemer onvoldoende was opgeschoten met zijn werk en er twee extra metsers nodig waren. Die werden daags nadien geleverd door een bouwbedrijf uit Evergem.

Toen de Kaprijkenaar de twee mannen ‘s ochtends vroeg – het was nog donker – een rondleiding gaf op de werf liep het fout. Eén van de metsers, een man uit Wondelgem, viel door een gat in de vloer op de eerste verdieping en stortte drie meter naar beneden. Hij liep een schedelbreuk op en lag ruim vier weken in coma. Volgens de arbeidsauditeur had de Kaprijkenaar de mannen onvoldoende gewaarschuwd voor de risico’s. “Bovendien waren uit schrik voor diefstallen de lampen weggenomen en bleken de leuningen rond het gat daags voordien verwijderd om een boordsteen te plaatsen.”

Een straf kreeg de beklaagde evenwel niet. De rechter verleende hem de gunst van de opschorting en hield daarbij rekening met zijn blanco strafblad en de samenloop van omstandigheden die aan de basis lagen van het ongeval. Het slachtoffer is nog altijd aan het revalideren, maar stelde zich geen burgerlijke partij in de zaak.

(AF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier