Gecrashte vliegtuigpiloot uit Damme voor het eerst terug op plaats van horrorcrash

© MM
Redactie KW

Vijf maanden na zijn horrorcrash in Congo keerde piloot Anthony Caere (36) uit Damme zondagavond voor het eerst terug naar ‘zijn’ vliegtuigwrak in het midden van de jungle. Een emotionele gebeurtenis voor Anthony, die nog steeds recupereert van het ongeval. “Meer dan ooit besef ik dat we aan een ramp zijn ontsnapt. Het is een wonder dat ik nog leef”, vertelt de ‘Flying Doctor’ vanuit Congo.

“Tuurlijk was het moeilijk om terug te keren naar de plaats van het ongeval. Maar toch: het was nodig om het hoofdstuk definitief af te sluiten.” Vliegtuigpiloot Anthony caere (36) uit Damme – bekend van het televisieprogramma Flying Doctors – maakte afgelopen weekend van de nood een deugd. Om verdere vaststellingen te doen aan het vliegtuigwrak moest de piloot zondag afzakken naar het midden van de jungle in Congo. Ruim vijf maanden na de horrorcrash waarbij hij zowat alle mogelijke botbreuken in zijn gezicht opliep, keerde Anthony zo voor het eerst terug naar de plaats van het ongeval. Een emotioneel moment. “Ondertussen ben ik al drie maanden terug in Congo. De plaats waar ik crashte bezoeken, zat er al die tijd niet in. Wat ik zondag voelde … Dat was heel erg speciaal. Niet vergeten dat ik jarenlang heel wat heb meegemaakt met ‘mijn vliegtuig’. Dat vergeet je niet zomaar.”

Eigenlijk is het een wonder dat ik nog leef

Het wrak ligt maanden na het ongeval nog steeds op exact dezelfde plaats. Bij het zien van het verhakkelde vliegtuig druppelde bij Anthony meer dan ooit het besef door dat hij op het nippertje ontsnapte aan de dood. “Eigenlijk is het een wonder dat ik nog leef”, vertelt hij vanuit Congo. “Van het vliegtuig blijft amper nog iets over. Alle stoelen zijn afgebroken en het metaal is volledig verwrongen. Een gevoel van ongeloof ging door mijn lichaam toen ik het vliegtuigwrak terugzag.”

Nieuwe uitdagingen

Opvallend: het was effectief de eerste keer dat de piloot uit Damme met eigen ogen de schade kon opmeten. “Vlak na de crash zag ik niks meer. Mijn ogen zaten vol bloed en alles in mijn gezicht was gebroken. Het was best een heftig moment om daar op die plaats te staan. Ook het landen en opstijgen op de bewuste landingsbaan voelde vreemd aan. Het is nu tijd om de hele historie achter me te laten en vooruit te blikken naar de toekomst. Er wachten me nog genoeg uitdagingen.”

Revalideren

Vliegen doet Anthony ondertussen al enkele maanden. Een volledig herstel laat echter nog steeds op zich wachten. “Alles gaat beetje per beetje de goede kant op. Al zal ik wel nog een tijdje moeten revalideren. Ach, mijn oude vliegtuig (waarmee hij crashte, red.) heeft dan wel mijn gezicht gebroken, de liefde voor Congo en het Virungapark is wél intact gebleven. De komende tijd blijven we gewoon verder werken met evenveel passie”, besluit Anthony moedig.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier