Garagist Bart Bogaert na zware brand : “Gelukkig niet alles verloren”

De brand ging gepaard met een grote rookontwikkeling. (Foto Nele Sabbe)
Lieven Vancoillie

Maandagavond verwoestte een uitslaande brand deels het levenswerk van enkele generaties Bogaert. “Gelukkig kwam de wind uit een goede richting, of alles was verloren”, reageert zaakvoerder Bart Bogaert.

De brand werd maandagavond omstreeks kwart voor negen opgemerkt in de garage Bogaert (Ford) in de Tieltstraat, in het centrum van Wingene. In een mum van tijd stond de hele garage in lichterlaaie. Er verspreidde zich ook onmiddellijk een gitzwarte rook, die tot kilometers ver zichtbaar was.

Er werd onmiddellijk groot alarm geslagen. De brandweer van Wingene kwam met de grote middelen ter plaatse en kreeg versterking van de korpsen van Pittem, Ruiselede en Tielt.

Even paniek bij buurtbewoners

Even was er paniek van bewoners die in huizen aan de achterkant van de garage wonen. Dat bevestigt schepen Walter Yde, die kort na de brand ter plaatse was. Hij vertegenwoordigde burgemeester Hendrik Verkest, die op dat moment de gemeenteraad in Wingene voorzat.

“De brandweer was de slangen aan het rollen toen ik ter plaatse kwam”, zegt schepen Walter Yde. “De hele garage stond in brand. De garage was eerst moeilijk bereikbaar door de geparkeerde wagens aan de garage. Het lukte eindelijk wel met een hoogtewerker om het uitslaande vuur te bestrijden.”

“De vlammen sloegen echter metershoog uit de het dak. Er werd onmiddellijk versterking van andere korpsen ingeroepen.” Pittem, Ruiselede en Tielt kwamen onder meer met tankwagens hulp bieden. Ook de politie kwam ter plaatse en sloot een deel van het centrum af, om de brandweerploegen hun werk te laten doen.

Wellicht ontstond de brand in de spuitcabine, maar dat moet verder onderzoek door een branddeskundige nog uitwijzen. De bewoners en de buren waren erg onder de indruk. Zo ook een kapster die binnenkort haar nieuwe zaak in de nabije buurt opent. Door de rook- en geurhinder moesten buurtbewoners hun ramen en deuren gesloten houden.

Levenswerk deels verwoest

Zoon en huidig eigenaar Bart Bogaert kijkt een dag later verslagen naar de resten van zijn uitgebrande werkplek. “Gelukkig kwam de wind nog uit een goede richting, of het was helemaal over en uit. Nu kon de brandweer nog een stuk van de werkplaats en het magazijn vrijwaren”, klinkt het dinsdagmiddag.

De brand brak uit achteraan de garage en het waren de achterburen die de brandweer verwittigden. “Mijn vader zat op dat moment boven”, zegt Bart, “maar het ging allemaal heel snel.” Het parket van Brugge bevestigde dat er geen deskundige werd aangesteld omdat de oorzaak van de brand vermoedelijk accidenteel was.

Bart schat een verderzetting van de garage positief in: “Er zijn een vijftal auto’s verloren en het gebinte van de werkplaats is wellicht onherroepelijk kapot door de hitte. Waterschade en materiaal meten we nu zo snel mogelijk op, maar er is nog plaats om te blijven werken.” (RDV-LVA-NS)

Een groot deel van de werkplaats is verwoest. (Foto RDV)
Een groot deel van de werkplaats is verwoest. (Foto RDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier