Flinterstar lekt opnieuw zware olie in de Noordzee

De Flinterstar lekt opnieuw olie. © Belgian Navy/Jorn Urbain
Redactie KW

Er is opnieuw zware olie vrijgekomen uit het Nederlandse cargoschip Flinterstar, na de aanvaring met de gastanker Al Oraiq dinsdagochtend. Dat meldt de crisiscel woensdagmiddag. De kans dat de olie ook aan land komt, groeit door de veranderde windrichting.

In de loop van de nacht is er geen olie vrijgekomen uit de Flinterstar, maar door het hoogtij woensdagmiddag komt er opnieuw zware olie uit het scheepswrak. Er zijn twee oliebestrijdingsvaartuigen aanwezig om de meeste olie op te vangen, maar helemaal afdammen lukt niet.

Omdat woensdagavond de wind vanuit het westen zal komen, en niet langer uit het zuiden, dreigt de olie ook aan land te komen. “Het lijkt erop dat onze dam aan de monding van Het Zwin nodig zal zijn. Die werd woensdagochtend afgewerkt en houdt stand tegen hoogtij, zo blijkt. De eerste oliedeeltjes kunnen rond middernacht aankomen”, aldus Carl Decaluwé, provinciegouverneur van West-Vlaanderen.

Ook de stranden van Blankenberge, De Haan, Knokke en Zeebrugge zitten vanaf donderdag in de gevarenzone. De burgemeesters zijn op de hoogte en de Civiele Bescherming staat klaar. “Zeker is het nog niet, maar de recentste weermodellen wijzen toch die richting uit.”

Het lijkt erop dat onze dam aan de monding van Het Zwin nodig zal zijn

Kleine, amper zichtbare klonters

Volgens de crisiscel zal de olie in kleine, amper zichtbare klonters aan land komen. Van grote dikke oliegolven is geen sprake, wat het risico voor de vogels vermindert. Er zijn nog geen meldingen van aangespoelde vogels op dit moment, al kan de schade van de kleine deeltjes later nog duidelijk worden.

De twee grote olievlekken van dinsdag zijn inmiddels in Nederlandse wateren en zouden tegen 9 oktober de kusten bereiken.

Het schip zou nog altijd stabiel liggen. Toch is het onderhevig aan de getijden. Enkele luiken kwamen al los. Omdat die 19 ton wegen en blijven drijven, worden ze een voor een onderschept en naar Zeebrugge gebracht. De gouverneur dringt er bij de reder op aan om snel een berger aan te stellen. “De weersomstandigheden laten het nog even toe om het schip te bergen. De golven blijven klein en binnen enkele dagen krijgen we aflandige wind“, zegt Decaluwé.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier