Fikse boete voor suikerfabriek na zwaar arbeidsongeval in Oostkamp

© BELGA
Redactie KW

De Tiense Suikerraffinaderij is in de Brugse rechtbank schuldig bevonden aan onvrijwillige slagen en verwondingen en inbreuken op de welzijnswetgeving.

De rechter legde het bedrijf woensdag een geldboete op van 18.000 euro, waarvan de helft met uitstel. Op 22 januari 2016 verloor een 20-jarige werknemer van de Oostkampse suikerfabriek Lebbe, die deel uitmaakt van de Tiense Suikerraffinaderij, alle vingers van zijn rechterhand toen hij de suikerbrij van een geblokkeerde schroef manueel probeerde te verwijderen. Hij had de noodknop ingedrukt, maar de schroef was onverwachts weer in werking getreden.

Bedrijf vroeg vrijspraak

De rechter oordeelde dat de machine niet voldeed aan de veiligheidsvoorschriften en volgde hiermee de stelling van de arbeidsauditeur. “De schroef was niet afgeschermd en hierdoor bereikbaar met de handen”, stelde de rechter. “Het slachtoffer was onvoldoende opgeleid en was er zich niet van bewust dat hij die schroef niet manueel mocht reinigen. Er waren op dat vlak geen instructies voor handen.” De rechter hield er ook rekening mee dat er in 2011 al een gelijkaardig ongeval was gebeurd bij Lebbe. Volgens de verdediging schortte er niets aan de veiligheid en ging het slachtoffer onverantwoord te werk. Het bedrijf had dan ook de vrijspraak gevraagd. Het slachtoffer had tijdens de pleidooien een voorlopige schadevergoeding van 10.000 euro gevraagd, maar de rechter verklaarde die eis ongegrond. De arbeidsongevallenverzekering kwam al tussenbeide.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier