Fietstocht eert overleden koppel

Op de foto herkennen we v.l.n.r. Mathias Bels, Rino Waelkens, Sabrina Lambrecht, Saskia Roosen, Sofie Lambrecht, Kurt Dekyvere, Nico Vanoosthuyse en Bart Delchambre. © KDS
Redactie KW

31 juli 2014. Voor de familie van Etienne en Kathy uit Kapelrieland staat de wereld stil. Het koppel vijftigers wordt die dag levenloos aangetroffen in het Mont Blancmassief in de Alpen. Om hen te eren, wordt op zaterdag 8 juli een fietstocht georganiseerd.

Etienne Lambrecht en Kathy Vanderschueren uit Heule waren sportieve vijftigers, ervaren alpinisten en sinds zes jaar koppel. Ze waren lid van de West-Vlaamse bergsportvereniging en de triatlonclub van Lauwe (Lentriac). “Elk jaar gingen ze meermaals klimmen in de bergen”, zeggen Sofie en Sabrina, dochters van Etienne. “Maar in juli 2014 niet. Ze maakten een reis om te wandelen en te genieten van elkaar.” Geen hoge bergen te beklimmen dus, en toch liep het mis. “Ze waren onder de Charpoua-gletsjer aan het wandelen toen een reusachtige klomp ijs naar beneden donderde. Ze maakten geen schijn van kans.”

Het ongeval gebeurde op donderdag, maar pas op zaterdag werd het koppel gevonden. “Andere mensen die iets verderop aan het wandelen waren, hebben alles zien gebeuren. Zij hebben de hulpdiensten gealarmeerd. We zijn hen nog altijd heel dankbaar. Mocht niemand iets hebben gezien, waren papa en Kathy misschien nooit teruggevonden.”

Ongeloof

Diezelfde zaterdag vernam Sabrina via de media dat een Belgisch koppel om het leven was gekomen in de Franse Alpen. “Een uur later stond de politie aan de deur. Dat Belgische koppel, dat waren papa en Kathy. Ik kon het niet geloven, zelfs niet toen de politie de bewijzen zwart op wit onder mijn neus schoof.”

Kort na het ongeluk hebben Sabrina en Sofie een tattoo laten plaatsen met daarin de as van hun vader. “Het is een manier om de herinnering levendig te houden”, zegt Sabrina. “Ik heb gekozen voor een orchidee met daaronder de tekst ‘papa’s kleine meisje’. Hij noemde mij altijd zijn kleine meisje, zelfs al was ik bijna 30 jaar“, glimlacht Sabrina. Haar zus Sofie koos voor een klein hartje achter haar oor.

Om het koppel te eren, wordt op zaterdag 8 juli een fietstocht georganiseerd. De organisatie is in handen van de voormalige buren Rino Waelkens, Nico Vanoosthuyse en Kurt Dekyvere. Het is ondertussen de derde editie. “De tocht is dertig km lang en kindvriendelijk. We verzamelen om 13.30 uur aan Kapelrieland, het vertrek is gepland om 14 uur. Na de rit met twee stops komen we rond 17 uur weer aan in de wijk, waar er een muziekoptreden gepland staat. Mede dankzij de vele sponsors kunnen we dit blijven waarmaken. Vorig jaar mochten we een honderdtal fietsers verwelkom. We hopen dat aantal te evenaren.”

Gemis

Voor Sabrina en Sofie blijft het verlies van hun papa en Kathy heel pijnlijk. “Ze worden zo gemist. Wij hebben alles wat we moeten hebben, maar toch is ons leven niet meer compleet”, zegt Sabrina. “We hopen dat ze van hierboven kunnen meekijken en zien dat heel veel mensen hen nog lang niet vergeten zijn.”

(NVH)

Deelname aan de fietstocht is gratis. Meer info op Facebook: Memorial Etienne en Kathy III

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier