Familie wil naam zuiveren van verongelukte motorrijder Bart Debruyne (33) uit Gistel

10/06/17 om 11:06 - Bijgewerkt om 11:05

"Het enige wat we willen, is dat Bart zijn naam wordt gezuiverd. Zelf kan hij het niet meer navertellen. We hopen op een correcte straf." De nabestaanden van motorrijder Bart Debruyne (33) uit Gistel kwamen gisteren persoonlijk afgezakt naar de Brugse rechtbank om het proces tegen de aanrijder te volgen. De 71-jarige man houdt nog steeds vol dat zijn manoeuvre perfect haalbaar was. "De beklaagde moest hoe dan ook absolute voorrang verleend hebben. De aanrijding was vermijdbaar", oordeelt de procureur.

"Regelmatig gaan we nog terug naar de plaats van het ongeval. We voelen ons daar goed bij. Al brengt niks Bart terug." De familie van Bart heeft het zichtbaar nog steeds moeilijk met het overlijden van de motorrijder. Het zware ongeval gebeurde op 27 augustus vorig jaar rond 12.45 uur op het kruispunt van de Nieuwpoortse Steenweg in Gistel met de Lindenhofstraat.

Bart Debruyne (33) uit Gistel was een ritje aan het maken met zijn zwart-grijze Kawasaki. Hij reed richting het centrum van Gistel toen het fout liep. De 71-jarige L.G. kwam uit de andere richting en wilde met zijn Volkswagen Touran links de Lindenhofstraat inslaan. Hij merkte Bart naar eigen zeggen wel op, maar voerde het manoeuvre toch nog uit. "Mijn cliënt was overtuigd dat hij nog tijd genoeg had om links af te slaan", aldus zijn advocaat. De motard knalde tegen de wagen en werd van zijn Kawasaki geslingerd. De klap was enorm. De motorrijder vocht nog 17 dagen voor zijn leven in het ziekenhuis, maar bezweek uiteindelijk aan zijn verwondingen. Gisteren kwam de zaak voor de Brugse rechtbank.

Snelheid

Het grote discussiepunt tussen de nabestaanden en de verdediging blijft de snelheid van Bart. Volgens de verdediging was zijn onaangepaste snelheid - Bart reed volgens de deskundige 67 in de bebouwde kom - de grootste oorzaak van de aanrijding.

Het Openbaar Ministerie sluit zich daar echter niet bij aan. "De aanrijding was vermijdbar. De beklaagde moest hoe dan ook absolute voorrang verleend hebben. Het feit dat het slachtoffer 67 reed in plaats van 50 maakte hem niet onvoorzienbaar. De aansprakelijkheid ligt dan ook volledig bij de beklaagde. Hij is schuldig aan de onopzettelijke doding van Bart Debruyne", sprak de procureur streng.

De aanrijder zelf blijft bij zijn standpunt dat zijn manoeuvre wél haalbaar was. "Daar ben ik van overtuigd. Ik passer nog elke dag op die plaats en sla er nog elke dag dezelfde straat in. Elke keer opnieuw denk ik aan het ongeval. Meer heb ik niet te vertellen", aldus L.G. (71). Zijn advocaten willen minstens een gedeelde aansprakelijkheid. Voor de familie van Bart is dat geen optie. "Wij willen zijn naam gezuiverd zien. De aansprakelijkheid ligt volledig bij die man. Bart zelf kan het niet meer navertellen. Het gaat ons niet om een schadevergoeding, wel om het recht", klinkt het. De rechter doet uitspraak op 30 juni. (MM)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!