Familie van verongelukte jonge vrouw vraagt om strengere straffen voor doodrijders

De motard overleed ter plaatse, zijn partner later in het ziekenhuis © a-DJ
Redactie KW

De familieleden begrijpen niet hoe een bestuurder die een dodelijk ongeval veroorzaakt na amper 15 dagen alweer achter het stuur kan kruipen.

Zondagnamiddag 28 juni kwamen Jonathan Vandecasteele en zijn vriendin Marie-Laure Geers, beiden uit Diksmuide, om het leven in een tragisch ongeval. De motards kwamen in botsing met een jonge bestuurder die van zijn rijvak was afgeweken en die onder invloed bleek van alcohol.

De nabestaanden van de verongelukte jonge vrouw schreven nu, nadat eerder deze maand ook familieleden van andere verkeersslachtoffers een gelijkaardig initiatief ondernamen, een open brief waarin ze vragen om strengere straffen voor bestuurders die onder invloed of door overdreven snelheid een dodelijk verkeersongeval veroorzaken.

Lees hier de open brief :

Open brief aan politici en rechters (13/07/2015),

In navolging van een open brief die eerder deze maand verscheen, voelen ook wij, broer en zussen van Marie-Laure Geers, de dringende nood dit te doen. Een open brief die naar alle waarschijnlijkheid toch maar weer in dovemansoren zal vallen… Dat ook wij hier desondanks naar grijpen, toont de mate van machteloosheid aan die we momenteel ervaren. We wensen onze verbazing en ons onbegrip te uiten over een tolerante houding die er bestaat bij officiële instanties voor chauffeurs die zich de ongeoorloofde vrijheid aanmeten om beneveld achter het stuur te kruipen en daarmee ieders veiligheid in het gedrang brengen.

Terwijl wij nog proberen om deze ingrijpende gebeurtenis enigszins te plaatsen, kan de doodrijder vanaf vandaag als vanouds z’n weg voortzetten

Twee weken geleden werden Marie-Laure en Jonathan doodgereden door een jonge bestuurder onder invloed van alcohol. Hierop werd diens rijbewijs voor vijftien dagen ingetrokken… Vijftien dagen… Terwijl wij nog steeds proberen om deze ingrijpende gebeurtenis enigszins te plaatsen, en ons stilaan een eerste, voorzichtig beeld kunnen vormen van hoe het leven er voortaan zal uitzien zonder ons kleine zusje, kan de doodrijder vanaf vandaag als vanouds z’n weg voortzetten.

Een bezinningsperiode van vijftien dagen, langer wordt niet nodig geacht van een chauffeur die onder invloed van alcohol het leven van twee jonge mensen definitief kapotmaakte. Staat dit niet in schril contrast met alle signalen die de regering inzake dronken bestuurders lijkt te geven? Uiteraard weten we dat die aanvankelijke periode slechts een tijdelijke maatregel is, in afwachting van de conclusies van het onderzoek en de mogelijke procedure die erop volgt. Helaas maalt de molen van het gerecht op haar eigen ritme, waardoor er vaak meerdere jaren zitten tussen de gebeurtenissen en een vonnis. Net daarom is het zo belangrijk om als samenleving onmiddellijk het juiste signaal aan de doodrijder te geven.

De mate waarin doodrijders beschermd worden, hadden wij voordien nooit voor mogelijk geacht

Beperkt het beleid van deze regering zich dan tot het sensibiliseren? Zijn de harde woorden van de ministers en de hippe affiches langs de autosnelweg niet meer dan de verpakking rond een lege doos? Onze ervaring met de politie in deze zaak lijkt dit voorlopig toch wel te beamen; nog nooit hebben wij zoveel begrip gezien voor iemand die een positieve alcoholtest aflegde… De mate waarin doodrijders beschermd worden, hadden wij voordien nooit voor mogelijk geacht. En wist u dat er zelfs geen verplichte bloedsafname is van de dader? Alsof alcohol de enige negatieve factor op rijgedrag kan zijn…

Hoeveel mensen dienen nog slachtoffer te worden van dronken bestuurders vooraleer de regering werk maakt van een beleid waarbij naast sensibilisering ook sanctionering een ontradend effect kan hebben? Denkt u dat u hierin eenzelfde mate van tolerantie toont als uw bevolking? Wij maken ons zorgen.

Elise Geers & Loïc Florizoone

Charlotte Geers & Olivier Van Damme

Lowie Geers & Fé Huyghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier