Ex-profrenner uit Ruddervoorde overleeft duik met vipwagen tijdens Tour de France

Redactie KW

Alain De Roo (61) uit Ruddervoorde reed met een vipwagen toen hij in een afdaling van de weg afraakte en zo’n honderd meter lager in het water terecht kwam.

Ex-profwielrenner Alain De Roo rijdt al acht jaar met de vips rond in de Tour de France. Vrijdag was hij tijdens de dertiende etappe op weg met een auto van hoofdsponsor Skoda. Maar tijdens de afdaling van de Col d’Agnes ging het fout. Hij ging van de weg, door de bomen en stortte zo’n honderd meter naar beneden. De ex-prof kwam met zijn auto in het water terecht. “Van die val zelf herinner ik me niets meer. Ik moet eventjes weg geweest zijn”, zegt hij.

Van die val zelf herinner ik me niets meer

De wagen werd volledig tot schroot herleid. Maar als bij wonder kwam Alain zowat ongedeerd uit de auto. “Ik moest een nacht in het ziekenhuis blijven ter observatie. Maar uiteindelijk houd ik er enkel een blauw oog aan over”, zegt Alain. “Mijn engelbewaarder heeft die dag duidelijk overuren gemaakt. Dit kon namelijk veel slechter afgelopen zijn.”

Op het moment van het ongeval zat Alain alleen in de auto. Hij noemt het zelf het ‘tweede grote geluk bij het ongeluk’. “Ik had de gasten net afgezet bij de helikopter”, zegt hij. “Zij zouden de koers van daaruit verder volgen en ik zou ze veertig kilometer verder opnieuw oppikken. Ik ben enorm blij dat er op het moment van de crash geen andere mensen meer bij me zaten.”

Uiteindelijk kon Alain nog zelf uit de verhakkelde auto stappen. “Dat is het eerste dat ik me weer herinner”, zegt hij. “Iemand trok het portier op en en ik moest weer een beetje tot mezelf komen. Daarna kon ik gewoon uitstappen. Ik schrok er eerst zelf een beetje van.”

Alains vrouw en zoon zakten afgelopen weekend naar Frankrijk af. Maandag reden ze samen terug naar huis. Het was Alains vrouw die reed. “Ik heb toch een mentale slag gekregen”, zegt hij. “Psychologisch weegt het ongeval eigenlijk zwaarder door dan fysiek. Of ik volgend jaar weer in de Tour zal rijden? Daar kan ik nu echt nog geen antwoord op geven. Ik wil eerst in alle rust een beetje bekomen.” Foto’s van de verhakkelde wagen heeft Alain dan ook nog niet gezien. “Ze wilden me die tonen, maar dat wilde ik niet. Dat zou veel te confronterend zijn. Ik weet dat het een ongeluk met heel erg veel geluk geweest is. Dat is voorlopig voldoende.”

Alain De Roo was zelf profwielrenner van 1978 tot 1988. Hij reed bij Flandria-Velda onder meer samen met Sean Kelly, Freddy Maertens, Joaquim Agostinho en Michel Pollentier. Hij volgde Maertens vervolgens naar San Giacomo en Boule d’Or.

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier