Evacuaties na brand in elektriciteitscabine in Residentie Santhooft in Nieuwpoort

Redactie KW

Maandagavond is brand uitgebroken in residentie Santhooft in de Franslaan in Nieuwpoort-aan-zee.

Op de achtste verdieping is een elektriciteitscabine volledig uitgebrand. Er werden vijftien bewoners geëvacueerd, waarvan enkele met de ladderwagen.

Er was een hevige rookontwikkeling in de gangen van de zesde, zevende en achtste verdieping. Er werden drie ziekenwagens en een MUG team ter plaatse gestuurd. Eén persoon werd door de rook ernstig bedwelmd en werd naar het ziekenhuis van Veurne overgebracht. De geëvacueerde bewoners werden naar het cultureel centrum Ysara overgebracht. Voor een vijftal onder hen moest nachtopvang voorzien worden. Er is geen elektriciteit meer in de bovenste verdiepingen, en ook de liften konden niet meer gebruikt worden. “In de appartementen zelf is er geen of weinig schade”, zegt burgemeester Geert Vanden Broucke, die ter plaatse de toestand kwam evalueren.

Dinsdagmiddag waren nog vier mensen opgevangen in het Jeugdcentrum. Zij kregen ook een warme maaltijd. Drie mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht voor rookintoxicatie en hyperventilatie. Na 14 uur zal duidelijk zijn of ze uit het ziekenhuis ontslagen worden.

Het onderzoek naar de oorzaak van de brand loopt intussen nog. Er is veel rook-en waterschade vanaf de zevende verdieping. De verzekeraar van het gebouw heeft al een bedrijf aangesteld om snel, eens het onderzoek is afgerond, de schoonmaak aan te vatten van deze verdiepingen. Op de negende verdieping, waar de elektriciteitskast heeft gebrand, zal door de nodige herstelling pas later de elektriciteit terug beschikbaar zijn.

(JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier