Europees kampioen ten val door gespannen draad over pad in Middelkerke

Redactie KW

Kris Coddens uit Torhout is tijdens een mountainbiketocht in Middelkerke zwaar ten val gekomen door een ijzeren draad die over het pad was gespannen.

Torhoutenaar Kris Coddens (34) was woensdagnamiddag met twee collega’s met de mountainbike gaan trainen in de duinen. Op een pad nabij de watertoren in Middelkerke liep het echter mis. Onbekenden hadden er een ijzeren draad van de omheining over het pad gespannen. Kris had de draad te laat opgemerkt en kwam zwaar ten val.

“Ik ben over mijn stuur gevallen, maar ben er gelukkig met enkele blutsen en builen vanaf gekomen. Dit had veel erger kunnen aflopen. De draad was schuin gespannen. Van waar ik kwam was de draad lager bij de grond, wat wel bijzonder gevaarlijk kan zijn voor bijvoorbeeld mijn zoon op zijn loopfiets. Was ik van de andere kant gekomen, dan had ik de draad wel tegen mijn armen of nek gekregen. En waren de gevolgen wellicht veel groter”, zegt Kris.

De dader moet niet echt stilgestaan hebben bij de mogelijke gevolgen

Hij vermoedt dat de draad door een ontevreden wandelaar werd gespannen over het pad. “Er heerst wel eens onvrede tussen fietsers en wandelaars. Vaak is het ook niet duidelijk of er wel of niet gefietst mag worden op de paden tussen de duinen. Ook op dit pad niet. We merkten wel een verbod voor paardrijden op, maar een fietsverbod zagen we nergens hangen. Zelf ben ik altijd vriendelijk tegen wandelaars, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen zo is. Dat kan voor strubbelingen zorgen. Maar een draad over een pad hangen lijkt me allesbehalve een oplossing. De dader moet niet echt stilgestaan hebben bij de mogelijke gevolgen”, zegt Kris.

Aparte mountainbikepaden?

De Torhoutenaar bracht intussen lokale moutainbikeclubs via sociale media op de hoogte van het mogelijke gevaar op de (fiets-)paden. Als Europees kampioen crossduatlon draagt hij de veiligheid voor mountainbikers én wandelaars hoog in het vaandel. Hij doet de kust een oproep om duidelijke moutainebikepaden aan te leggen. “Heel wat mountainebikers fietsen van Knokke naar De Panne. Waar er geen duinen zijn, moet je langs de grote wegen rijden. Daarom verkiest men vaak eerder paden die de duinen verbinden, maar waar fietsers niet altijd toegelaten zijn. Daarom doen we een warme oproep om langs de kust duidelijke mountainbikepaden aan te leggen die de duinen verbinden. Dit zou alle partijen tevreden stellen. Mountainbikers kiezen enkel in de winter voor de duinen. Dit zou ook een toeristische meerwaarde kunnen betekenen”, aldus nog Kris Coddens.

De politie van Middelkerke was nog niet op de hoogte van de gespannen draad aan de watertoren. “Maar we zullen de wijkagent en de patrouilles vragen ter plaatse te gaan en een oogje in het zeil te houden”, zegt commissaris Stijn Popeye.

(DJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier