“Energiedrankjes drinken tijdens sporten is niet gevaarlijk”

"Red Bull geeft je vleugels", luidt de slogan. Volgens bepaalde artsen jaagt het drankje de hartslag en de bloeddruk de hoogte in en dat is volgens hen gevaarlijk tijdens sporten. © EF
Redactie KW

“Cafeïnehoudende energiedranken als Red Bull drinken tijdens het sporten is niet gevaarlijk”. Dat zegt professor Jan Tytgat, toxicoloog verbonden aan de KU Leuven.

Dit weekend zakte een 35-jarige vrouw in elkaar tijdens de loopwedstrijd ‘Wings For Life’, afgelopen zondag in Ieper. Na vijf kilometer dronk ze een Red bull, waarna ze in elkaar zakte en in een coma raakte.

Volgens Gazet van Antwerpen, die het verhaal woensdag brengt, kreeg de vrouw een warmteberoerte. Dat zou te wijten geweest zijn aan de Red Bull die ze dronk. De krant citeert Tom Teulingkx, voorzitter van de Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen. Die noemt het aanbieden van Red Bull op een sportevenement “wraakroepend“, omdat het drankje de hartslag en de bloeddruk de hoogte in zou jagen.

Overdreven

Professor Tytgat spreekt dat nu deels tegen. “Er is zeker een link tussen het drinken van cafeïnehoudende energiedranken en een verhoogde hartslag of bloeddruk“, aldus Tytgat, “maar het zou overdreven zijn om te zeggen dat iedereen die intensief sport en daarbij een Red Bull drinkt, gevaarlijk bezig is”.

De professor vermoedt dat de hartslag van de vrouw na vijf kilometer lopen al serieus verhoogd was. “Die hoge hartslag, in combinatie met de hitte en een gebrek aan water, hebben vermoedelijk een hartritmestoornis veroorzaakt. En dus niet de Red Bull.”

“In erg extreme gevallen kan Red Bull ongezond zijn voor sporters, maar wie een normale hoeveelheid Red Bull drinkt, en zorgt dat hij voldoende water, suikers en mineralen binnenkrijgt, loopt absoluut geen gevaar“, aldus nog Tytgat.

(belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier