Eindelijk excuses voor dood jonge Brugse bromfietser Marlon Deklerck

Stefan Vankerkhoven

“Ik heb nog geprobeerd uw zoon te troosten na het ongeval, hij is gestorven met zijn hoofd tussen mijn knieën”, zei voormalig trucker Filip L. uit Langemark donderdagochtend voor de Brugse politierechtbank.

Hij moest zich verantwoorden voor de dood van de 16-jarige Brugse bromfietser Marlon Deklerck.

Er waren donderdagochtend vijf agenten aanwzig op de Brugse politierechtbank. Zij moesten erop toezien dat de gemoederen tijdens dit proces niet overkookten, na eerdere bedreigingen.

In april vorig jaar overleed Marlon Deklerck, enkele dagen voor zijn 17de verjaardag. De zoon van Isabelle Pasbecq en Rony Deklerck uit Sint-Pieters reed op het fietspad ter hoogte van een Aziatische concept store met zijn borst tegen de smalle en haast onzichtbare laadklep van een vrachtwagen.

Wedersamenstelling

Chauffeur Filip L. was net zijn lading aan het lossen. Marlon Deklerck vloog na de botsing in de gracht. Voor de jonge bromfietser mocht geen hulp meer baten. Het parket stelde een deskundige aan om de precieze oorzaak van het ongeval en de verantwoordelijkheid voor de botsing te achterhalen. Volgens de vaststellingen van de expert hing de laadklep over het fietspad. Maar mr. Pieter Viaene, de raadsman van de vrachtwagenchauffeur, eiste bijkomend onderzoek : “Mijn cliënt wil zijn verantwoordelijkheid niet ontlopen. Maar ook hij zit nog met onbeantwoorde vragen over het ongeval.”

“Hoe komt het dat de bromfiets 88 meter verder lag. Dat kan toch niet als je maar 25 km/uur rijdt. Maar de bromfiets is nooit onderzocht. De jonge bromfietser is rakelings langs de oplaadklep gescheerd, terwijl je al van ver kon zien dat er een camion aan het lossen was.”

Ik wil mij vandaag verontschuldigen bij de familie van Marlon. Ik doe dat nu pas, omdat men mij het altijd afgeraden heeft

Wij willen onze cliënt niet vrijpleiten, hij zit met schuldgevoelens. Sedert die feiten is hij geen vrachtwagenbestuurder meer. Elke dag ziet hij nog die beelden voor ogen, hij is niet meer in staat te rijden met een camion en werkt nu als elektricien. Er is er sprake van een gedeelde verantwoordelijkheid en we vragen dat de rechter hiermee zal rekening houden bij de strafmaat.”

Excuses

Mr. Matieu Langerock, de raadsman van de burgerlijke partij, hoopte dat de familie van het slachtoffer bijna een jaar na de feiten eindelijk deze zaak kon afsluiten : “Wij zijn niet uit op een zware schadevergoeding, een welgemeend sorry is belangrijker. tot op vandaag heeft die trucker nog altijd zijn excuses niet aangeboden aan de nabestaanden.”

Daarop zei chauffeur Filip L : “Ik wil mij vandaag verontschuldigen bij de familie van Marlon. Ik doe dat nu pas, omdat men mij het altijd afgeraden heeft.”

Waarop Marlons moeder Isabelle Pasbecq zei : “Ik haat u niet, maar waarom hebt u zo lang gewacht met sorry te zeggen? Ik passeer elke dag voorbij die plek des onheils. Mijn leven is voorbij. Marlons brommer heb ik weggedaan, ik kon niet meer verdragen om die met bloed besmeurde motorfiets te zien staan in onze garage…”

Vonnis op 21 april.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier