Eén dode en vijf zwaargewonden bij zwaar verkeersongeval op E40 in Westkerke

25/08/16 om 10:13 - Bijgewerkt om 16:00

Donderdagvoormiddag is er iets na 9 uur een erg zwaar en dodelijk verkeersongeval gebeurd op de E40 ter hoogte van het parkeerterrein in Westkerke.

Eén dode en vijf zwaargewonden bij zwaar verkeersongeval op E40 in Westkerke

Bij het ongeval valt zeker één dode te betreuren. © DVL

Het ongeval gebeurde op het stuk tussen Jabbeke en Veurne. Daar was een file ontstaan door maaiwerkzaamheden aan de berm. Drie vrachtwagens - waaronder één uit Duitsland - een bestelwagen en een personenwagen raakten bij het ongeval betrokken. De MUG-heli en de brandweerkorpsen van Oostende en Gistel kwamen ter plaatse.

Eén dode en vijf zwaargewonden bij zwaar verkeersongeval op E40 in Westkerke

Zes inzittenden zaten gekneld en moesten door de brandweer bevrijd worden. Die had daarmee de handen vol en kon iedereen pas tegen iets voor tien uur bevrijden. Eén persoon, een passagier uit de personenwagen, overleefde het ongeval niet. Twee anderen inzittenden, een vrouw achter het stuur en haar dochter op de achterbank, liepen zware verwondingen op. In totaal werden vijf personen zwaargewond naar het ziekenhuis afgevoerd. Ze zouden intussen niet meer in kritieke toestand verkeren.

Door het ongeval werd de snelweg volledig afgesloten in de richting van Calais. Het parket voert een onderzoek naar de omstandigheden van het ongeval. In de file werd, gezien de hoge temperaturen van vandaag, water bedeeld.

Eén dode en vijf zwaargewonden bij zwaar verkeersongeval op E40 in Westkerke

Opvallend: achteraf bleken in één van de betrokken vrachtwagens vier illegalen verstopt te zitten. Ze waren ongedeerd, maar besloten uiteindelijk toch op de zijkanten van de vrachtwagen te beginnen kloppen, toen de hitte in de trailer ondraaglijk werd. De vier mensen zonder papieren bleven ongedeerd, meldt de West-Vlaamse wegpolitie.

"De vluchtelingen hadden woensdag van de Dienst Vreemdelingenzaken al een bevel gekregen om het grondgebied te verlaten. De West-Vlaamse snelwegparkings zijn al langer het vaste werkterrein van mensensmokkelbendes. Migranten worden er op vrachtwagens richting Noord-Frankrijk verstopt. Om die reden is de snelwegparking in Westkerke al meer dan twee jaar afgesloten."

Update: Ondertussen zijn de takelwerken en het reinigen van het wegdek zo goed als afgerond. Rond 13.30 uur zou de E40 richting Frankrijk terug open zijn gegaan voor alle verkeer.

(FJA/MM/DVL/Belga - Foto's DVL/JT)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!