Duikers laten cabine van brandweerwagen zinken in De Gavers

Redactie KW

Maandagochtend brachten mensen van de brandweerzone Fluvia, samen met enkele vrijwillige duikers, een cabine van een brandweerwagen onder water in het provinciedomein in Harelbeke.

Het wrak (een ontmantelde cabine, goed voor zo’n 300 kilogram) werd op 120 meter van het vaste duikersponton op een diepte van 7 meter in het water gebracht.

“We hebben het wrak ontmanteld van tanks, olie en machinerie, kwestie van geen vervuiling te veroorzaken”, zegt gedeputeerde voor sport van de Provincie West-Vlaanderen, Carl Vereecke. “Dergelijke onderwaterwrakken begroeien met onder andere wieren en koralen, wat verrassend onderwaterleven met zich meebrengt en de biodiversiteit in de plas vergroot.”

Daarnaast zal de cabine ook gebruikt worden bij oefeningen van de brandweer. “Om de vijf jaar moeten onze duikers een ‘inschaling’ doen, dat is een oefening om te zien of ze nog goed zijn. Zo is een van de proeven een slachtoffer uit een gezonken wrak halen”, duit Dominique Petit van Fluvia. “Met dit wrak bedanken we de duikers voor hun dagelijkse inzet en we helpen mee aan het natuurbehoud. Het is goed voor de recreatie en de natuurliefhebber”, besluit de provincieafgevaardigde.

(PVH/LOO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier