Doodrijdster uit Pittem veroordeeld

Redactie KW

Een voorwaardelijke gevangenisstraf van zeven maanden, een boete van 2.400 euro -waarvan 1.800 voorwaardelijk – en een rijverbod van vier maanden. Dat krijgt de 25-jarige vrouw uit Pittem die een Poolse voetganger doodreed en vluchtmisdrijf pleegde.

Voor het ongeval zelf werd ze niet veroordeeld. Wel voor het vluchtmisdrijf nadien. “Ze reed verder, maar niet naar huis”, zei de procureur. “Maar naar haar garagist. Pas zeven uren later verwittigde ze de politie.”

Het ongeval gebeurde op 30 augustus 2015 in Tielt. Lore N. werkte toen in een horecazaak wat verderop. Omdat er een huwelijksfeest van kennissen doorging, bleef ze na haar shift nog even plakken. Toen ze omstreeks 4 uur met haar Hyundai Santa Fe naar huis reed, reed ze de 26-jarige Pool Gregorz Jaworowski aan. Hij negeerde het rode licht en stak het zebrapad over. De man werd 43 meter ver weggeslingerd en overleed ter plaatse. Love N. ontfermde zich echter niet over de man en reed door naar een bevriende garagist. “Maar dat is de man van haar nicht”, pleitte haar advocaat vanmorgen in de politierechtbank. “Zij had die mensen als laatste gezien voor het ongeval en reed daarom naar hen. Zij verkeerde op dat moment helemaal in shock.”

Opschorting van straf

De procureur zag dat echter anders. “Ik kan een moment van paniek begrijpen. Maar uit uw gedragingen bleek dat u heel goed wist waar u mee bezig was. U kon de politie al veel eerder verwittigd hebben”, klonk het. Bij de garagist kwamen niet veel later ook de partner en de ouders van Lore N. toe. Zelfs de burgemeester en een advocaat werden opgetrommeld. Zij konden haar uiteindelijk overtuigen om de politie te bellen. “Ze verklaarde dat ze drie gin tonics had gedronken in vier uur tijd”, aldus de procureur. “Maar omdat ze zo laat naar de politie stapte konden we dat natuurlijk niet meer nagaan.” De onderzoeksrechter besloot om Lore N. na het ongeval aan te houden. Ze zat vijf dagen in de cel en werd toen onder voorwaarden opnieuw vrijgelaten. Eerder verleende de raadkamer haar al de gunst van de opschorting. Zij achtte het vluchtmisdrijf bewezen, maar vond dat Lore N. daar geen straf voor moest krijgen. Het parket ging in beroep tegen die beslissing en kreeg gelijk. Daarom moest de vrouw gistermorgen voor de Brugse politierechter verschijnen.

Onvermijdelijk

Het ongeval op zich kon de jonge vrouw onmogelijk vermijden. Het Poolse slachtoffer liep door een rood licht en zij kon hem pas anderhalve seconde voor de aanrijding gezien hebben. Lore N. werd dan ook enkel voor het vluchtmisdrijf vervolgd. “Ik weet dat ik niet had mogen weg rijden en het zal ook zeker niet meer gebeuren”, zei ze aan de politierechter. Haar advocaat gaf nog mee dat ze een cursus reanimatie gevolgd had na het ongeval. De politierechter leek de spijt van de jonge vrouw wel te geloven, maar tilde wel zwaar aan de feiten. “Als je iemand aanrijdt, dan doe je iets anders dan wegrijden en gedeisd houden. Je kan in paniek zijn, maar ze reed wel eerst naar haar garagist en liet zich dan omringen met een groep adviseurs. Tot de burgemeester toe.” De jonge vrouw kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van zeven maanden, een boete van 2.400 euro – waarvan maar 600 euro effectief- en een rijverbod van vier maanden. Als ze daarna haar rijbewijs nog terug wil, zal ze moeten slagen voor theoretische, praktische en psychologische proeven. De gerechtskosten lopen bovendien op tot 6.000 euro.

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier