Doodrijder van Saar Gevaert krijgt milde straf van de rechter

Redactie KW

De Kortrijkse politierechter acht Miguel V. schuldig aan de onopzettelijke doding van de 15-jarige fietsster Saar Gevaert uit Gits. De metaalarbeider uit Aartrijke hoorde zich veroordeeld tot 2,5 jaar celstraf met uitstel en een rijverbod van 43 maanden.

De openbaar aanklager had geen medelijden met Miguel V. Van de openbaar aanklager mocht de man even goed twintig jaar achter de tralies: “De maatschappij aanvaardt zo’n gedrag niet”. Miguel V., zelfstandig hersteller van containers en kraanbakken met een bedrijfje in Roeselare, keek tegen een waslijst van tenlasteleggingen aan.

Dader was met niets in orde

Zo moest de 32-jarige Aartrijkenaar zich naast onopzettelijke doding in hetzelfde dossier verantwoorden voor vluchtmisdrijf en het rijden onder invloed van alcohol. Bovendien was zijn auto niet verzekerd, niet ingeschreven en niet gekeurd. De Land Rover had hij net gekocht. Een tegenvaller voor hem was dat hij in het verleden al twee keer voor de politierechter stond, onder meer wegens vluchtmisdrijf. De man werd schuldig bevonden over de hele lijn en kreeg 43 maanden rijverbod en een celstraf van 2,5 jaar met uitstel. Dat is een relatief milde straf, de rechter zocht naar eigen zeggen een ‘middenweg’ en hield rekening met het schuldbesef en de spijt.

De familie van Saar vond het grof dat die spijt er nu pas kwam én dat de rechter daar rekening mee hield. Zij hadden op een zwaardere straf gerekend.

Saar werd plots met fiets en al weggeslingerd

Saar Gevaert zat in het Vierde Wetenschappen aan het Roeselaarse VMS. Ze was op donderdagavond 17 december vorig jaar omstreeks 18 uur op weg naar huis. De kerstvakantie stond voor de deur en kon voor Saar niet meer stuk.

Doodrijder van Saar Gevaert krijgt milde straf van de rechter
© STEFAAN BEEL

Ze was zo net primus van haar klas geworden. Het tienermeisje stond stil op de middenberm van de Bruggesteenweg ter hoogte van het kruispunt met de Koolskampstraat. Saar wachtte tot ze veilig kon oversteken toen het achterwiel van haar fiets een harde klap kreeg. Ze werd weggeslingerd en bleef roerloos liggen.

Velen blijven zich Saar herinneren

De aanrijder zag niet naar haar om en reed door. Omstreeks 21.15 uur bezweek de jeugdige fietsster in AZ Delta. Pas rond middernacht stapte Miguel V. samen met zijn partner naar de politie om zich aan te geven.

Vorige zaterdag vond een herinneringsplechtigheid voor Saar plaats. Ongeveer vierhonderd mensen stapten mee in de fakkeltocht vanaf de plaats van het ongeval tot aan haar laatste rustplaats op het kerkhof van Gits. Aansluitend volgde een aangrijpende herdenking in zaal De Hembyze.

(JPT)

>> Stien, de zus van Saar, schreef neer hoe zij de fatale avond beleefde. Haar aangrijpende getuigenis kan je hier lezen: http://faith-hope-and-love.webnode.be/accommodatie/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier