Doodrijder van Jens Vanderheeren veroordeeld tot twee jaar rijverbod en celstraf van één jaar

Wijlen Jens Vanderheeren © GF
Philippe Verhaest

De aanrijder van Jens Vanderheeren (25), Steven H. uit Tielt, is veroordeeld tot twee jaar rijverbod en een celstraf van één jaar, waarvan de helft voorwaardelijk. Tijdens het ongeval was hij onder invloed van drank en drugs én beweerde hij niet de chauffeur te zijn. Familie en vrienden reageren erg ontgoocheld.

De rechtszaak tegen Steven H. (29) uit Tielt, de doodrijder van Jens Vanderheeren, is na een lange lijdensweg eindelijk tot een einde gekomen.

Op zaterdag 10 oktober 2015 verloor Jens Vanderheeren het leven bij een zwaar ongeval op de Randweg in Meulebeke. Hij reed rond 7 uur ‘s ochtends met zijn bestelwagen van Pittem richting Ingelmunster toen hij plots frontaal werd aangereden door de BMW van Steven H. uit Tielt, die te snel reed, onder invloed van drank en drugs was én volledig van zijn rijvak was afgeweken.

De plotse dood ging als een schokgolf door Jens’ thuisgemeente Ingelmunster en de brede regio, want de jongeman was bekend én erg geliefd. Zo was hij lid van KLJ Ingelmunster en verdedigde hij bij drie (mini)voetbalploegen het doel. De zelfstandig lasser had net voor het ongeval, samen met zijn vriendin Eliene Verbrugge uit Pittem, nog een woning gekocht in Ardooie.

1,69 promille

Midden januari kwam de zaak een eerste keer voor, maar die werd toen meteen uitgesteld, op vraag van de advocaat van Steven H. Donderdag 10 maart vonden de pleidooien plaats en kwam aan het licht dat Steven H. bij het ongeval liefst 1,69 promille in zijn bloed had en onder invloed was van drugs. Net na het ongeval probeerde Steven H. nog om de schuld van zich af te schuiven en zich voor te doen als passagier. Een leugen die meteen doorprikt werd, want de Tieltenaar zat klem achter het stuur van de BMW.

Op 14 april kwam de zaak een derde keer voor. Toen pleitte de advocaat van de verzekeringsmaatschappij van Steven H. om Jens Vanderheeren voor de helft aansprakelijk te stellen voor het ongeval, omdat hij net als Steven H. zijn gordel niet droeg. Die stelling lokte meteen de nodige verontwaardiging uit bij de familie en vele vrienden van Jens.

3.120 euro boete

De rechter van de Kortrijkse politierechtbank hield bij het vonnis rekening met het feit dat Steven H. onder invloed was van drank en drugs. “En hij reed ook veel te snel. Daarnaast is het niet de eerste keer dat de beklaagde voor de rechtbank moet verschijnen en ook zijn laakbare houding tegenover de slachtoffers na het ongeval is niet goed te praten.”

Het ongeval gebeurde in alle vroegte op de Randweg in Meulebeke
Het ongeval gebeurde in alle vroegte op de Randweg in Meulebeke© NS

Steven H. is veroordeeld tot een celstraf van één jaar, waarvan de helft met uitstel voor een periode van drie jaar. Hij krijgt ook twee jaar rijverbod en moet medische en psychologische testen ondergaan. Na afloop moet hij zowel het theoretisch als praktisch rijexamen opnieuw afleggen. Steven H. moet ook een boete van 3.000 euro en 120 euro betalen. De voorlopige schadevergoedingen zijn toegekend, maar de definitieve schuldvorderingen van de burgerlijke partijen worden later besproken.

Zus Michèle: “Dat de doodrijder van mijn broer hier vandaag niet is, getuigt van geen greintje respect”

De vrienden en familie reageren zwaar ontgoocheld op het vonnis. “Schandalig is het”, vinden Jens’ zus Michèle Vanderheeren, haar echtgenoot Bjorn Dochy en Jens’ vriendin Eliene Verbrugge. “Is het leven van Jens amper één jaar cel waard? En binnen de kortste keren zit hij opnieuw achter het stuur.”

De nabestaanden betwijfelen het ook dat Steven H. ooit in de cel zal moeten. “Een enkelband kan immers ook, hé. Deze straf is veel en veel te licht. We vragen ons af wat je in België nog moet doen om een juiste straf op te lopen. Te gek voor woorden.”

Doodrijder niet aanwezig

Ook het feit dat de rechter wel rekening hield met het feit dat Steven H. zich heeft geëxcuseerd, vinden familie en vrienden ongehoord. “Hij betuigde zijn spijt met zijn ogen naar de grond gericht”, foeteren ze “Hij keek ons zelfs niet aan. En dat hij hier vandaag zelf niet is, getuigt van geen greintje respect. Zelfs zijn advocaat was hier niet. Echt laf.”

Het enige positieve punt is dat Jens geen enkele schuld wordt toegedicht. “De rechter hield geen rekening met het feit dat Jens zijn gordel niet droeg. En dat is maar normaal, want daar had het ongeval niks mee te zien.”

Voor zus Michèle betekent de uitspraak het einde van een zware periode. “De afgelopen zeven maanden waren allesbehalve makkelijk, maar de laatste weken waren loodzwaar. Nu komt het besef pas écht binnen. Jenske komt niet meer terug. En welke straf Steven H. ook krijgt, mijn broer zien we nooit meer terug. De laatste tijd beleven we die jaarlijkse mooie momenten, maar wel zonder mijn broer. Moederdag, de eerste zomerzon… Telkens krijgen we een krop in de keel. Het verlies is nog altijd loodzwaar. En dat zal altijd zo blijven.”

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Tielt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier