Doodrijder van Jelle Tommeleyn uit Torhout ontsnapt in beroep aan celstraf

Jelle Tommeleyn. © Melanie Soenen.
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Bryan I., die in februari 2016 Jelle Tommeleyn doodreed en vluchtmisdrijf pleegde, heeft in beroep een minder zware straf gekregen. Zijn effectieve celstraf werd omgezet in een werkstraf van 240 uren. De familie van Jelle reageerde vol ongeloof.

Terwijl de Brugse politierechter de Lichterveldenaar aanvankelijk veroordeelde tot een gevangenisstraf van vijf jaar, waarvan drie jaar effectief, werd die straf in beroep omgezet tot een werkstraf van 240 uren. Daarnaast kreeg Bryan I. 6.000 euro boete (waarvan de helft met uitstel) en een rijverbod van drie jaar. De onderwijzer was zelf niet aanwezig in de rechtbank.

Ondertussen is Bryan I. nog altijd geschorst in basisschool Fonkel in Aartrijke, waar hij les gaf. Op 26 maart moet hij verschijnen voor de tuchtcommissie van scholengroep Sint-Rembert.

De ouders van Jelle reageerden vol ongeloof. “Deze straf is veel te licht”, aldus Marc Tommeleyn. “We hadden gehoopt dat het vonnis van de politierechter zou bevestigd worden. Maar integendeel: ze hebben zelfs het lef niet om hem het maximale aantal uren werkstraf op te leggen.”

“Geen schuldbesef”

De politierechter was destijds bijzonder hard voor Bryan I. en verweet hem een gebrek aan schuldbesef en verantwoordelijkheidsgevoel. De onderwijzer ging dan ook in beroep tegen de zware straf.

Met Patrick Arnou, net zoals Patrick Dehaemers uit Zedelgem, haalde Bryan I. er een tweede advocaat bij. Tijdens de pleidooien in beroep riepen de raadsmannen van de onderwijzer een klinisch pyscholoog op als getuige.

Bryan I., achter zijn advocaat Jurgen Dehaemers.
Bryan I., achter zijn advocaat Jurgen Dehaemers.© AFr

Die verklaarde dat Bryan I. volgens hem “onwetend was tot iemand hem wees op het ongeval met vluchtmisdrijf. Ik ben ervan overtuigd dat hij tot op dat moment in een soort waan leefde. Hij kwam bij mij niet over als een leugenaar. Er was ook gewoon geen tijd om een leugen te construeren.”

De Lichterveldenaar heeft immers altijd volgehouden dat hij niet wist dat hij een persoon had aangereden. Hij dacht een ‘grijze versperring’ of een verkeersbord te hebben geraakt. En omdat hij bijna thuis was, besloot hij door te rijden om daar de schade aan zijn wagen op te meten. Een verhaal waar de politierechter geen geloof aan hechtte toen ze een zwaar vonnis uitsprak.

Tijdens hun pleidooien vroegen meesters Dehaemers en Arnou aan de rechter om hun cliënt niet naar de gevangenis te sturen, maar een werkstraf op te leggen. “Drie jaar de cel in en hij kan in geen enkele school meer terecht. En wie zal een man met een enkelband voor de klas laten staan? Ik vraag dan ook om Bryan nog een kans te geven om enigszins goed te maken wat hij verkeerd deed.”

Een vraag waar de rechter vrijdagmorgen dus gehoor aan gaf.

Feestje in Place 2 Party

Jelle Tommeleyn (24) uit Sint-Henricus (Torhout) speelde met The Heavy Crown, één van zijn drie bands, op zaterdag 6 februari 2016 op de opening van het nieuwe jeugdhuis Troubadour in Torhout. Nadien trok de drummer met enkele vrienden naar discotheek Place 2 Party langs de Brugsebaan, waar een vriendin op dat moment aan het werk was. Daar zette het gezelschap het feestje voort.

Jelle en zijn vriendin Melanie.
Jelle en zijn vriendin Melanie.© Facebook

Rond 5.30 uur besloten Jelle en zijn vriendin Melanie uit Bovekerke (Koekelare) om huiswaarts te keren. Ze zouden dat te voet doen, want Jelle woonde op wandelafstand van de discotheek. Maar al snel liep het fout: op de spoorwegbrug langs de Brugsebaan werden Jelle en Melanie – die op het fietspad wandelden – aangereden door de witte bestelwagen van Bryan I. uit Lichtervelde. Melanie incasseerde een klap van de zijspiegel, maar bleef op een blauwe plek na ongedeerd. Wel zag ze hoe haar vriend tientallen meters ver werd weggeslingerd en de bestuurder de vlucht nam. “Dat je slachtoffers zo hulpeloos kunt achterlaten, vind ik echt onmenselijk”, reageerde ze in een interview.

Jelle werd nog overgebracht naar het Sint-Rembertziekenhuis in Torhout, maar er kon geen hulp meer baten. De aanrijder, onderwijzer Bryan I. uit Lichtervelde, gaf zich de volgende dag aan en hield altijd vol niet geweten te hebben dat hij een mens had aangereden. Hij dacht een paaltje te hebben geraakt, zei hij. Dat bleef hij volhouden, tot en met de pleidooien in beroep op vrijdag 19 januari.

(TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier