Dodelijke gasexplosie in Oostende brengt aannemer na twee jaar voor rechter

Op 22 april 2016 kwam een Bulgaarse man om het leven bij een zwaar arbeidsongeval in de Boekareststraat in Oostende. © DJ
Redactie KW

Een aannemer uit Schelle staat in de Brugse rechtbank terecht voor werken met schijnzelfstandigen. Zijn gesjoemel kwam aan het licht nadat een van zijn medewerkers in 2016 om het leven kwam bij een gasexplosie in Oostende.

Op 22 april 2016 kwam een Bulgaarse man om het leven bij een zwaar arbeidsongeval in de Boekareststraat in Oostende. De man was op het dak van een appartement roofing aan het plaatsen toen de gasfles van zijn brander plots explodeerde. De klap was zo hevig dat de man van de stelling werd geblazen en zes verdiepingen naar beneden stortte.

Hij belandde op een geparkeerde wagen en stierf ter plaatse. Het onderzoek wees uit dat de man samen met de vier andere Bulgaren op de werf werkten voor het intussen failliete aannemingsbedrijf van beklaagde Ismael S. (49) in Schelle. Ze werden geronseld via het bedrijf van medebeklaagde Zaharieva A. (45) uit Gent. Ook haar bedrijf is intussen failliet.

Statuut van schijnzelfstandigheid

De mannen waren door A. en S. in het statuut van schijnzelfstandigheid gedwongen. Op papier waren ze vennoten van het bedrijf van Ismael S., maar in de praktijk waren ze gewone werknemers die zijn instructies volgden. Voor het dodelijk ongeval zelf werd S. niet gedagvaard. “Er werden op de werf kleine inbreuken vastgesteld, maar die konden niet in oorzakelijk verband worden gebracht met de explosie”, stelde arbeidsauditeur Filiep De Ketelaere. “Het lek in de gasfles kon niet voorkomen worden.”

Voor Ismael S. vroeg De Ketelaere een jaar cel en 18.000 euro boete. Voor Zaharieva A., die zich ook nog moet verantwoorden voor sociaalrechtelijke inbreuken in Gent, vroeg hij een jaar cel en 64.800 euro boete. Vonnis op 23 mei.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier