Dode hoek wordt André (74) uit Wevelgem fataal: “Een fikse klap voor de hele familie”

Het ongeval deed zich voor op de rotonde vlak bij de oprit van de E403. © EDB
Redactie KW

Enkele uren nadat hij maandagnamiddag op zijn fiets in Wevelgem werd gegrepen door een vrachtwagen is André Martin (74) uit Wevelgem uiteindelijk toch aan zijn verwondingen overleden. Zijn overlijden is een fikse klap voor zijn echtgenote Jeannine (72), dochter Nathalie en zijn twee kleinkinderen Matthias (20) en Julie (17) uit Ledegem.

Naar bijna dagelijkse gewoonte was fervent fietser André Martin er maandagnamiddag met zijn fiets op uitgetrokken voor een tochtje. Hij haalde nog geld af en deed enkele boodschappen vooraleer hij iets over 15 uur de rotonde van de Kortrijkstraat en de oprit van de E403, aan de Westvlaamse Steencentrale in Wevelgem, opreed. Op dat ogenblik wou een Franse vrachtwagenchauffeur rechts de oprit nemen.

Wellicht merkte hij André niet op in zijn dode hoek en sleurde de zeventiger enkele meters mee met zijn gevaarte. Meteen was duidelijk dat André ernstige verwondingen had opgelopen. De oprit van de snelweg bleef geruime tijd voor het verkeer afgesloten. Een deskundige van het Kortrijkse parket kwam ter plaatse om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken. Ook de tachograaf van de vrachtwagen zou onderzocht worden.

André Martin bezweek dinsdagochtend aan zijn verwondingen. Hij werd 74 jaar.
André Martin bezweek dinsdagochtend aan zijn verwondingen. Hij werd 74 jaar.© LSi

Na een geslaagde reanimatie kon André Martin toch nog naar het ziekenhuis overgebracht worden. “Maar de dokters gaven ons meteen weinig hoop”, klinkt het aangeslagen bij dochter Nathalie. “De verwondingen waren te ernstig. Dinsdagochtend vroeg is hij uiteindelijk toch gestorven. Een fikse klap voor ons allemaal. Dit is zo onverwacht. Hij was nog zo levenslustig en in goede gezondheid. Altijd bereid om te helpen, een klusje uit te voeren, altijd in voor een grapje ook, een eeuwige optimist. Hij was nog overal graag bij en wou nog mee met zijn tijd. Hij kocht onlangs nog een tablet.” “Met opa was het altijd plezant, altijd leute“, vult kleindochter Julie aan. Ook kleinzoon Matthias is er het hart van in. Het overlijden van zijn opa vond plaats in volle examenperiode. Hij studeert aan hogeschool Vives. Maandag zou hij op studiereis naar Japan vertrekken.

Lopen en fietsen waren jarenlang de hobby’s van de sportieve André, die zijn hele leven als wever aan de slag was. Hij beëindigde met succes zelfs twee marathons. “Verder deden we alles thuis samen”, aldus echtgenote Jeannine. “We hadden veel aan elkaar. Het verlies is groot.” (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier