Deze 7 West-Vlaamse gemeenten hebben nog geen communicatieplan voor noodsituaties

Redactie KW

De gemeentes in kwestie hebben nog altijd geen D5-communicatieplan opgesteld. In dit plan wordt beschreven hoe de communicatie in noodsituaties moet worden aangepakt.

“Onbegrijpelijk”, aldus gouverneur Carl Decaluwé, die van veiligheid een van zijn topprioriteiten heeft gemaakt. “Een goede communicatie is van levensbelang bij noodsituaties, dat wordt keer op keer bewezen. Als je geen plan hebt, kan je ook niet oefenen. Die burgemeesters mogen niet vergeten dat zij verantwoordelijk zijn als er iets gebeurt.”

De gouverneur wijst daarbij onder meer op de impact van sociale media. “Verkeerde informatie op sociale media moet je onmiddellijk counteren, anders krijg je dat nooit meer rechtgezet. In Zonnebeke, bij de kettingbotsing, hadden we een volledig team om die sociale media te volgen en waar nodig in te grijpen. Als je daar niet op voorbereid bent…”

De gemeenten in kwestie zijn Alveringem, De Haan, Dentergem, Lichtervelde, Moorslede, Spiere-Helkijn en Vleteren. “Sommigen gebruiken het feit dat ze klein zijn en niet genoeg personeel hebben als excuus, maar er zijn kleinere gemeenten die gezorgd hebben dat ze wel zo’n plan hebben op politiezoneniveau”, aldus de gouverneur.

(SR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier