Dadizele kreunt onder wateroverlast: rampenplan van kracht

Ann Demey en haar echtgenoot aan de woning van haar overleden mama. © Jan Stragier.
Philippe Verhaest

Ook Dadizele kreeg een pak regen te verwerken. Op sommige plaatsen viel er tot 80 liter per vierkante meter uit de hemel. Het gemeentelijk rampenplan is van kracht.

Op de grens tussen Ledegem en Dadizele, in de Dadizelestraat, staat het water centimeters hoog op de rijweg. Ook de woning van de recent overleden mama van Ann Demey liep een pak waterschade op. “Gisterenavond was er nog geen vuiltje aan de lucht, maar deze ochtend belde mijn tante me op dat de hele woning en tuin onder water stonden”, legt Ann uit. “Het is een regelrechte ravage. Letterlijk alles in huis is kapot. Nu moeten we wachten en veel geduld oefenen. Pas wanneer het water weggetrokken is, kunnen we de schade opmeten.”

Vijftien jaar geleden liep de woning ook al eens onder water. “Maar zo erg als nu heb ik het nog nooit geweten. Ik hoop, misschien tegen beter weten in, dat de schade nog meevalt.”

Rijp voor containerpark

Ook in de Ledegemstraat in Dadizele moeten veel mensen hun meerdere erkennen in het wassende water. Zo ook Fabienne Langleit, die er een kapsalon runt. “Onze tuin, oprit en garage zijn volledig overstroomd”, klinkt het. “Anderhalf jaar geleden maakten we dit ook al eens mee, maar nu is het echt erg. Gisterenavond was alles nog in orde, maar rond 5 uur ‘s ochtends kwam het water plots opzetten. De schade is navenant: koelkast, diepvries, wasmachine… Allemaal rijp voor het containerpark.” Door de wateroverlast heeft Fabienne ook geen elektriciteit. “Ik kan dus niet werken en lijd zo ook nog eens economische schade. Dit is een ramp.”

Fabienne Langeit
Fabienne Langeit© Jan Stragier

Enkele huizen verderop staat Rudy Verschaeve zijn kelder leeg te pompen. “Tegen beter weten in, maar goed”, zucht hij. “Toen ik vannacht opstond om naar het toilet te gaan, hoorde ik het water in mijn kelder binnenvallen. De brandweer is al langs geweest om het niveau te doen dalen, maar ondertussen staat de hele ruimte weer blank. We moeten gewoon wachten. Mijn diepvries zal ik kunnen weggooien en mijn drank en wijnflessen liggen te zwemmen. Ik wil wel een pluim geven aan de brandweer. Zij leveren schitterend werk.”

Rudy Verschaeve.
Rudy Verschaeve.© Jan Stragier

Burgemeester Ward Vergote: “Tegen dergelijke neerslaghoeveelheden is geen enkel spaarbekken bestand”

Ook in de Moorsledestraat heeft het water de weg volledig ingepalmd. “Ik heb momenteel veertig centimeter water in mijn kelder”, legt Heidi Nuytten uit. “Om 6 uur vanochtend hebben mijn buren me gewekt. Ik heb meteen mijn auto uit de straat gereden, zodat die geen schade zou oplopen. De brandweer kwam al pompen en nu ben ik ook zelf aan de slag. De schade zal erg groot zijn. In mijn kelder staat een diepvries en liggen tal van elektrische apparaten…. Ach, er is gewoon té veel regen gevallen. We hebben nu wel een spaarbekken, maar ook dat kan zo’n grote hoeveelheid niet aan.

Heidi Nuytten
Heidi Nuytten© Jan Stragier

Mogelijk evacueren

Burgemeester Ward Vergote leeft mee met zijn inwoners. “Momenteel is de toestand stabiel, maar het gemeentelijk rampenplan blijft vooralsnog van kracht”, zegt hij. “De dienst Waterlopen voorspelt nog een lichte stijging van enkele centimeters. Indien dat ook realiteit wordt, zullen we de inwoners van de de Guido Gezellelaan op vrijwillige basis evacueren. Maar we hopen dat het niet zo ver moet komen.”

Burgemeester Ward Vergote
Burgemeester Ward Vergote© Jan Stragier

De brandweer van Moorslede is al sinds dinsdagavond onafgebroken in de weer. “In grote pluim voor alle brandweerlieden”, aldus burgemeester Vergote. “Ze doen al het mogelijke. De getroffen mensen hebben ook begrip voor de situatie. We hebben inderdaad een spaarbekken, maar op dergelijke neerslaghoeveelheden is geen enkel bekken berekend.”

Dadizele kreunt onder wateroverlast: rampenplan van kracht
© Jan Stragier

Dadizele kreunt onder wateroverlast: rampenplan van kracht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier