Dader ongeval vluchtmisdrijf in Oostduinkerke geeft zichzelf een week later aan

Redactie KW

De 18-jarige jongen uit regio Roeselare reed vorige week twee wielertoeristen omver?

Een achttienjarige jongen heeft zichzelf maandag bij de politie van de zone RIHO aangegeven voor een ongeval waarbij hij twee Brugse wielertoeristen in Oostduinkerke en nadien voor de vlucht koos. “Het is positief dat hij de moed gehad heeft”, zegt een slachtoffer.

“Ik kan begrijpen dat je panikeert na een zwaar ongeval. Het is misschien zelfs menselijk. Maar dat je jezelf niet aangeeft als je gekalmeerd bent, begrijp ik niet”, zei slachtoffer Bram Lammens (39) uit Assebroek kort na het ongeval nog. Hij was samen met Olivier Mahieu (34) uit Brugge aangereden. Die laatste liep daarbij de zwaarste verwondingen op: hij speelde een aantal tanden kwijt en had kwetsuren in het gezicht. “Hij zal uiterlijk nooit meer dezelfde worden”, zegt zijn kameraad Bram daar over.

Uiteindelijk bleef de gevluchte bestuurder tot maandag onder de radar. Niemand die hem aangaf of de gouden tip kon leveren. De 18-jarige dader stapte maandag toch nog zelf naar de lokale politie van de zone RIHO (Roeselare – Izegem – Hooglede). “Waarom hij bijna een week lang zichzelf niet aangaf is onduidelijk. Hij geeft voorlopig nog geen verklaring voor zijn vlucht. Vermoedelijk had hij te veel schrik voor de gevolgen en handelde hij in paniek. Maar die gevolgen zullen nu nog veel erger zijn door zijn vlucht. De man riskeert een celstraf tussen de 15 dagen en de twee jaar, een boete van 2.400 euro tot 30.000 euro, een rijverbod van minstens drie maanden die in het slechtste geval kan oplopen tot een levenslang verval en hij moet zijn theoretisch en praktisch examen opnieuw afleggen en psychologische tests ondergaan”, zegt parketwoordvoerster Patty T’Jonck van het parket van West-Vlaanderen, afdeling Veurne. De 18-jarige werd niet van zijn vrijheid beroofd.

Als achttienjarige moet je een week na zo’n ongeval maar de ballen hebben om naar de politie te stappen

“We kunnen enkel zeggen dat we blij zijn dat dit ongeval met vluchtmisdrijf is opgelost. Blijkbaar moet de druk voor de gevluchte bestuurder te groot zijn geworden. Op sociale media was alleen al ons bericht dat we deelden 32.000 keer bekeken. Komt daarbij nog eens alle andere berichten met een vraag om mee te helpen zoeken naar de dader en alle artikels die verschenen in de reguliere media. Hoe meer het opsporingsbericht verspreid wordt, hoe groter de kans dat de dader vroeg of laat gevat wordt. En dat zal ook de gevluchte bestuurder beseft hebben”, zegt Ine Deburchgraeve van de lokale politie van de zone Westkust. Ook het parket van Veurne zegt dat het net zich stilaan sloot rond de verdachte omdat de politiezone alert en accuraat handelde. “De combinatie van het speurwerk en de oproepen op sociale media en in de pers hebben de druk opgevoerd op de dader.”

Slachtoffer Bram reageert ook tevreden op het nieuws. Meer nog, hij lijkt zelfs wat respect te hebben voor de beslissing van de aanrijder. “Al zou ik wel eerst willen weten waardoor hij precies tot inkeer is gekomen”, zegt Bram. “Maar als dat echt volledig uit zichzelf is dan vind ik dat positief. Als achttienjarige moet je een week na zo’n ongeval maar de ballen hebben om naar de politie te stappen. Hij had toen misschien al het gevoel dat hij er wel mee weg zou komen. Dus wat dat betreft vind ik het positief dat hij alsnog tot inkeer kwam.”

Bram is daarnaast ook opgelucht dat de zaak nu afgesloten kan worden. “De wachtofficier belde me op om te zeggen dat ze iemand hadden”, zegt hij. “Ik ben blij dat ik er nu mijn hoofd niet meer moet over breken. Op het einde van de rit is dit gewoon een financiële kwestie voor die jongen. En dat komt hij wel te boven. Als hij zich niet was gaan aangeven zou dat toch iets geweest zijn waar hij de rest van zijn leven mee had moeten leven.”

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier