Chauffeur voor politierechter na dodelijke aanrijding in Brugge

Het ongeval schokte in februari het hele land. © TLG
Redactie KW

De Nederlandse vrachtwagenchauffeur die kleuter Yamen aan de schoolpoort in Brugge doodreed, zal binnenkort nog voor de politierechter verschijnen. Een deskundige oordeelde dat hij in de fout ging. “Het proces zal nog dit jaar plaatsvinden”, klinkt het bij het parket.

Een technische formaliteit zorgt ervoor dat de Nederlandse vrachtwagenchauffeur (58) die de kleine Yamen (6) aan de schoolpoort doodreed nog geen dagvaarding in de bus kreeg. Het dossier is namelijk rond en duidelijk volgens het parket. “De deskundige stelde een verslag op en stelt heel klaar dat de chauffeur het jongetje had moeten opmerken”, klinkt het bij het parket. “Hij is vertrokken toen hij nog aan het oversteken was.”

Schokgolf door het land

Het ongeval schokte in februari het hele land. De kleine Yamen, een kleuter uit Syrië, werd op het zebrapad vlakbij de schoolpoort aangereden door een vrachtwagen. De Nederlandse chauffeur was gestopt om enkele andere kinderen en ouders over te laten, maar vertrok op het moment dat Yamen nog niet over was.

De kleine Yamen, een kleuter uit Syrië, werd op het zebrapad aangereden.
De kleine Yamen, een kleuter uit Syrië, werd op het zebrapad aangereden.© GF

De camera’s iets verderop registreerden het ongeval vanuit de verte. Veel is er op de beelden niet te zien. Enkel de vrachtwagen die stopt aan het zebrapad en daarna – helaas te vroeg – opnieuw vertrekt. Maar omdat de beelden niet op de computers in de Brugse rechtbank afgepeeld kunnen worden sleept de zaak nu wat aan. Er werd aan de politie gevraagd om die om te zetten zodat ze aan het dossier gevoegd kunnen worden en eventueel in de politierechtbank getoond zouden kunnen worden.

Mogelijk rijverbod en geldboete

De vrachtwagenchauffeur uit Alblasserdam mag dus binnenkort een dagvaarding verwachten. Volgens het parket zal de zaak nog voor het einde van het jaar behandeld worden. Een politierechter zal dan moeten oordelen of de man inderdaad een fout gemaakt heeft. Hoe dan ook was dat er eentje waar hij enorm veel spijt van heeft. “Ik stond een hele tijd stil voor dat zebrapad”, verklaarde de man vlak na het ongeval. “Ik liet verschillende ouders en kinderen over. Het is mij echt een raadsel hoe, maar dat kind is op de een of andere manier onder mijn vrachtwagen gekomen. Ik heb hem echt niet gezien. Het is onwezenlijk wat er gebeurd is. Ik vind het verschrikkelijk voor die jongen en zijn moeder.” De Nederlander riskeert in de rechtbank naast een gevangenisstraf ook een rijverbod en een geldboete.

(TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier