Celstraf voor trucker die ‘blindelings gps volgde’ en zo dodelijk ongeval veroorzaakte

Redactie KW

De 30-jarige trucker die motorfietser Tim Torrekens (41) uit Sint-Kruis dood reed, kreeg daar maandag zijn straf voor. De man sloeg linksaf zonder de motorfietser voorrang te verlenen. En daar tilde de rechter zwaar aan.

Een gevangenisstraf van drie maanden, een boete van 2.000 euro en een rijverbod van acht maanden. Dat is de straf die Mathieu W. (30), een vrachtwagenchauffeur uit Menen, gistermorgen van de politierechter kreeg. Hij werd veroordeeld voor zijn rol bij het ongeval dat het leven kostte aan Tim Torrekens, een 31-jarige motorfietser uit Sint-Kruis. De trucker gaf zijn schuld toe, maar vroeg wel om een milde straf.

Het ongeval gebeurde in juli vorig jaar. Tim had zijn dochtertje op de dansles afgezet en was op weg naar huis toen het rond acht uur ‘s morgens fout liep langs de Brugse Ring. Ter hoogte van het kruispunt met de Gentpoort wilde de vrachtwagen linksaf slaan in de Generaal Lemanlaan. Een verboden manoeuvre, want hij moest nog wat door rijden en daar voor de rode lichten wachten.

Het maakt niet uit dat hij zijn gps aan het volgen was

De trucker wijtte het ongeval aan het feit dat hij zijn gps en een vrachtwagen voor hem blindelings volgde. Maar de politierechter ging niet bepaald mee in die redenering. “Dat doet er eigenlijk niet toe”, zegt hij. “Hij sloeg linksaf zonder voorrang te verlenen. Het maakt niet uit dat hij zijn gps aan het volgen was en of hij daar al dan niet mocht afslaan. Hij moest er nu eenmaal voorrang verlenen.”

De uitspraak over zijn gps-toestel kwam de trucker zelfs iets duurder te staan. Want het overtuigde de rechter om hem ook nog proeven op te leggen. Als hij zijn rijbewijs na het rijverbod van acht maanden nog terug wil, zal hij dan ook zijn theoretisch en praktisch rijexamen opnieuw moeten afleggen. “Gelet op de zwaarte van de onvoorzichtigheid”, argumenteerde de politierechter.

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier