Busramp met Britse kinderen op E40: één begeleider overleden

28/06/15 om 10:43 - Bijgewerkt om 16:35

Op de E40 in Middelkerke, in de richting van Jabbeke, is zondagmorgen rond kwart voor tien een bus gekanteld nadat hij tegen een brugpijler botste.

Bij een aanrijding op de E40 richting binnenland verloor de buschauffeur de controle over het stuur en kwam hij terecht tegen een brugpijler. De bestuurder raakte daarbij gewond. Een begeleider die naast hem zat, heeft de klap niet overleefd. Dat wordt bevestigd door burgemeester Janna Rommel-Opstaele.

34 kinderen tussen 11 en 13 jaar

Aan boord van de bus zaten veel kinderen. Het zou in totaal om 34 Britse kinderen gaan, samen met zes volwassenen en de buschauffeur. Volgens bronnen ter plaatse zouden er naast het overleden slachtoffer ook 42 lichtgewonden zijn en geraakte de chauffeur zelf zwaargewond. De 34 kinderen waren tussen de 11 en 13 jaar. De kinderen die er het ergst aan toe zijn, werden overgebracht naar het ziekenhuis, net als drie begeleiders. De andere kinderen en begeleiders werden naar een opvangcentrum in Middelkerke gebracht.

Eén zwaargewonde met schedelfractuur

Even na het ongeval kon een eerste balans opgemaakt worden. Zo zouden 21 kinderen er grotendeels met de schrik vanaf komen en enkel wat blauwe plekken overhouden aan het ongeval. Zij worden onder begeleiding van het Rode Kruis opgevangen in het plaatselijke zwembad.

Daarnaast zijn er wel drie zwaargewonden, waaronder één iemand met een schedelfractuur en iemand met een open beenbreuk. Het is nog niet duidelijk of de zwaargewonden kinderen zijn of begeleiders. De chauffeur, die lange tijd geklemd zat in het voertuig, werd zwaargewond overgebracht naar het AZ Damiaan in Oostende.

Er werd een verkeersdeskundige aangesteld om het ongeval te onderzoeken. Het medisch interventieplan is afgekondigd en de hulpdiensten zijn massaal ter plaatse. De autosnelweg tussen Jabbeke en Veurne, ter hoogte van Middelkerke, is tijdelijk afgesloten. Omrijden kan via afrit Nieuwpoort.

(Belga/IPD)

Update #E40 In Middelkerke blijft de snelweg nog versperd richting Jabbeke. Volg omleidingen vanuit Frankrijk: http://t.co/mO7TujhNx9

-- Verkeerscentrum (@verkeerscentrum) 28 juni 2015

#E40 In Middelkerke is de snelweg volledig versperd door een ongeval richting Jabbeke. Plaatselijke omleiding: http://t.co/mO7TujhNx9-- Verkeerscentrum (@verkeerscentrum) 28 juni 2015

#E40 Ongeval thv Middelkerke richting Jabbeke, rechts versperd.-- Verkeerscentrum (@verkeerscentrum) 28 juni 2015

Lees meer over: