Buschauffeur overleden na aanrijding met trein in Pittem

25/11/15 om 13:46 - Bijgewerkt om 19:44

In Pittem is rond 13.30 uur een bus van De Lijn aangereden door een trein. De buschauffeur, een vrouw van 55 uit Ardooie, liet daarbij het leven.

Buschauffeur overleden na aanrijding met trein in Pittem

De treinbestuurder is lichtgewond naar het ziekenhuis gebracht, meldt spoorbedrijf NMBS. De ongeveer 120 inzittenden van de trein worden geëvacueerd naar een zaaltje in de buurt.

Buschauffeur overleden na aanrijding met trein in Pittem

Het ongeval gebeurde op een overweg ter hoogte van de Meulebekestraat op de spoorlijn tussen Lichtervelde en Tielt. De lijnbus - een accordeonbus - kwam vast te zitten op de overweg in een scherpe bocht. De vrouwelijke buschauffeur begeleidde de passagiers - vooral jongeren - van de bus en stapte toen opnieuw in, in een poging om de lijnbus alsnog van de sporen te krijgen. Daarbij werd de bus geen tijd later gegrepen door de trein.

Dat verhaal wordt bevestigd door Yvan Vandendriessche, de echtgenoot van de Pittemse schepen Annick Debonné. Het gezin woont op een honderdtal meter van het verschrikkelijke ongeval. "Ik bracht net mijn 17-jarige dochter Janne met de wagen naar de academie. Aan de spoorwegovergang zag ik die bus een vreemd manoevre maken." Wellicht verkeek de bus zich op de scherpe bocht. "Ik besliste om onmiddellijk achteruit te rijden. Nog geen minuut later hoorde ik de bel en enkele ogenblikken later kwam de hard remmende trein aangereden. De klap was verschrikkelijk."

Volgens spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel is er veel schade aan sporen, bovenleiding en seinen. Er zal al zeker de hele dag geen treinverkeer mogelijk zijn tussen Tielt en Lichtervelde, en mogelijk zal het nog langer duren. Twee rijtuigen van de trein zijn met de wielen naast het spoor terechtgekomen, maar de trein is niet gekanteld.

Op een foto van Ada Cnockaert is te zien hoe door de klap de ramen in de wagens aan diggelen werden geslagen.

Op een foto van Ada Cnockaert is te zien hoe door de klap de ramen in de wagens aan diggelen werden geslagen. © GF

Iedereen is het erover eens : ondanks dat de buschauffeur zelf het leven liet, voorkwam ze nog een grotere tragedie door de deur van de accordeonbus open te zetten, zodat de inzittenden nog op tijd konden vluchten. Volgens de Politie Regio Tielt zaten er een 20 à 25 passagiers, voornamelijk jongeren, op de aangereden bus.

Op de trein zaten naar schatting 120 reizigers, die van Tielt op weg waren richting Lichtervelde. In groepjes werden de treinreizigers geëvacueerd en overgebracht naar het ontmoetingscentrum De Fontein.

Robbe Scheldeman, een 23-jarige student uit Roeselare, zat achteraan op de trein. "Plots remde de trein bijzonder hard. We hoorden enkele schokken en daarna een harde knal. Het was een surrealistisch beeld : even later zagen we een in twee gebroken bus."

Studente Ada Cnockaert (20) was van Gent op weg naar huis in Lichtervelde, waar ze vanavond volleybaltraining heeft. "Ik zag de trein tegen de bus botsen", reageert ze aangeslagen. "De trein begon daarop heel hard te remmen, waarna die ontspoorde. Tijdens het remmen wiebelde de trein, maar kantelde net niet. Het was een hel. Iedereen begon te roepen en te tieren."

Door werken in het centrum van Pittem moeten de lijnbussen nu een andere weg nemen. De accordeonbus kwam vast te zitten op de overweg in een erg scherpe bocht.

Door werken in het centrum van Pittem moeten de lijnbussen nu een andere weg nemen. De accordeonbus kwam vast te zitten op de overweg in een erg scherpe bocht. © Google Earth

De PZ Regio Tielt heeft intussen ook een noodnummer vrijgegeven, waarop je terecht kan voor meer info. Dat is het nummer 051 46 03 30. Op Twitter meldt de politie ook nog dat vier passagiers van de lijnbus werden overgebracht naar de opvang en dat 120 inzittenden van de trein worden geëvacueerd.

(Belga/FJA - Foto's NS/GF)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!