Burgemeester Alveringem: “Ik durf het ontbreken van een communicatieplan te relativeren”

© AB
Redactie KW

Burgemeester Gerard Liefooghe van Alveringem relativeert de kritiek van gouverneur Carl Decaluwé op het feit dat bepaalde gemeenten nog steeds geen D5-communicatieplan voor noodsituaties hebben.

“Alveringem heeft al vele jaren een rampenplan, dat regelmatig geactualiseerd wordt,” licht de burgervader toe. “Dit gebeurt ter gelegenheid van onze jaarlijkse rampoefening. Maar de gouverneur hamert inderdaad op het hebben van een communicatieplan voor noodsituaties. Uit onze jaarlijkse rampoefening leerden we vooral dat de communicatie tussen de hulpdiensten en de verschillende disciplines onderling op de plek van de ramp naar het coördinatiecentrum in het gemeentehuis de bottleneck is voor een goede rampbestrijding. Daarop oefenen we echt en moet de focus liggen. Het is van onschatbare waarde en ik durf dan ook het ontbreken van een communicatieplan te relativeren”.

Goede coördinatie en communicatie

“Essentieel is dat de informatie die naar buiten komt, juist is en alleen vanuit het coördinatiecentrum verspreid wordt naar de buitenwereld. Om dat te realiseren, moet er op het terrein van de ramp goede coördinatie zijn tussen de disciplines onderling en een eenduidige communicatie van de plek der ramp naar het coördinatiecentrum”.

“De communicatie naar de buitenwereld vereist geen groot plan, wat niet betekent dat we er geen werk van maken. We hebben een burger op onze gemeente die voor een ander gemeentebestuur back-up is voor de discipline noodcommunicatie en bereid is om bij de eerstvolgende rampoefening onze eigen ambtenaar voor crisiscommunicatie bij te staan. Zo ook bestaat de afspraak met Lo-Reninge om elkaars noodplanningsambtenaar te kunnen inzetten, mocht onze eigen ambtenaar er op het bewuste ogenblik niet zijn”.

Alveringem hield al een rampoefening in Stavele, Oeren, in rusthuis Clep, in rusthuis ‘t Hoge en in basisschool Spelenderwijs. De vrije basisscholen van Alveringem en Leisele zijn intussen geïnformeerd dat zij de volgende jaren aan de beurt komen.

(AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier