Bruggeling krijgt twee jaar rijverbod na dodelijke straatrace

Redactie KW

Een voorwaardelijke gevangenisstraf van negen maanden, een geldboete van 3.000 euro en een rijverbod van twee jaar. Dat is de straf die de 24-jarige S.N. uit Brugge kreeg voor zijn aandeel in een dodelijke straatrace in februari vorig jaar langs de Brugse Ring.

De twee wagens waren in februari van vorig jaar betrokken in een straatrace. Volgens getuigen reden ze al van aan het station aan hoge snelheid achter elkaar. Tussen de Kruis- en de Gentpoort ging het echter gruwelijk mis. Eén van de wagens week naar de rechterrijstrook uit. De andere volgde en het kwam tot een aanrijding. Daardoor belandde de wagen van Philip H. (41) uit Sijsele op het rijvak van de tegenliggers. Hij ramde daar de wagen van het Brugse koppel Hubert Decloedt (73) en Elsie Parent (71). Zij raakten allebei zwaargewond. Philip H. overleefde de klap niet.

Gedeelde schuld aan het ongeval

S.N. was de enige die ongehavend uit het ongeval kwam. Hij vond bovendien dat hij niets fout gedaan had en vroeg in de politierechtbank de vrijspraak. Volgens hem was van een straatrace ook nooit sprake geweest. Politierechter Guy Meyns veegde dat in zijn vonnis echter allemaal van tafel. “De verklaringen van de ooggetuigen zijn duidelijk”, zegt hij. “Die twee wagens reden aan een ontzettend hoge snelheid achter elkaar. Er was duidelijk sprake van een straatrace. Daarbij wilde S.N. de andere wagen niet laten passeren, toen die op een gegeven moment naar de rechterrijstrook uitweek. Hij stuurde zelf naar rechts en ze botsten tegen elkaar. Volgens de deskundige reden de twee wagens om en bij de 120 kilometer per uur.”

Volgens de politierechter waren S.N. en Philip H. allebei even schuldig aan het ongeval. “De enige reden waarom Philip H. hier niet terecht staat, is omdat hij overleden is“, klonk het. “Want hij participeerde wel degelijk aan de straatrace.”

“Onvoldoende maturiteit”

S.N. was dus de enige in het beklaagdenbankje. Hij had bovendien zijn rijbewijs pas vijf maanden op het moment van het ongeval. “Hij had onvoldoende maturiteit en theoretische en praktische kennis”, vond de politierechter. “Hij moet dan ook voldoende lang uit het verkeer geweerd worden. Zodat hij kan bezinnen over wat het betekent om verantwoordelijk te zijn in het verkeer.”

(TLG – Foto a-MVN)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Brugsch Handelsblad, van nu vrijdag. In bijgevoegde pdf het artikel dat toen over het ongeval in de krant is verschenen.

straatrace.pdf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier